Floating är en behandlingsform där man ligger i ett mycket salthaltigt vatten i en sluten tank. Vattnet håller hudtemperatur och den höga salthalten gör att man flyter närmast tyngdlöst. Studier som gjorts vid Karlstad universitet har visat att floating bland annat kan minska kronisk muskelspänning och smärta, minska ångest och depression och öka sömnkvaliteten. Metoden utvecklades i USA på 1950-talet och kom till Sverige under 1980-talet, i dag erbjuds floating på framför allt spaanläggningar runt om i landet.

– Musklerna slappnar av på ett annat sätt än när man ligger i sängen, där är det alltid något som är knöligt eller tar emot. I tanken blir luft och vatten som ett, det finns inget motstånd. Många somnar, det händer att jag får väcka dem, säger Terje Tuulik.

Annons

Hon är positiv till att Svenska floatingförbundet vill att behandlingen ska omfattas av högkostnadsskyddet och stöder också Kroppsterapeuternas yrkesförbunds ansträngningar att införa bot-avdrag, friskvårdens motsvarighet till rut- och rot-avdrag.

– Det är så många i dag som är på gränsen till att bli sjukskrivna, som är pressade, stressade och mår dåligt, som skulle behöva avslappning, inte bara floating utan alla former av behandlingar, men som inte har råd. I stället kanske de tvingas köpa massa mediciner till slut, säger hon.

– Jag säger inte att man inte ska gå till läkare om man är sjuk, för det ska man. Men det måste finnas utrymme för förebyggande friskvård. Många gånger går det kanske att undvika eller minska sjukdom, tillägger hon.

Tuulik berättar att hon ofta träffar människor som med möda skrapat ihop de hundralappar som behandlingen kostar, men som inte har råd att få den kontinuitet som behövs för att uppnå någon långvarig effekt. Hon menar därför att högkostnadsskyddet skulle underlätta för långtidssjukskrivna och arbetslösa, grupper där det ekonomiska utrymmet ofta är litet.

– Många gånger är det de som mår allra sämst och är mest stressade, säger hon.