Gudrun hävdar i stället att släkten Brunk härstammar från Bäckaby i Vetlanda kommun och att det var där som den världskända upptäckaren Jonas Brunk tog sina första steg i livet. Gudrun är en hängiven släktforskare som varit aktiv sedan mitten av 1980-talet. När hon kom till vägs ände i att söka sina egna rötter började hon i stället att forska i sina barns släkttavlor. Det var där hon stötte på ett intressant namn, nämligen Jonas Brunk. Nu har Gudrun Ragnerby sammanställt ett häfte där hon redogör för Jonas Brunks födelse och liv. Med sin nyfunna fakta har hon föreläst på bland annat biblioteket i Vetlanda.

– Enligt min mening är Jonas Brunk född på Storagård i Bäckaby. Det var en slump att jag hamnade på en man vid namn Per Bäckman som är en ättling till Brunk.

Annons

Men det finns även en möjlighet att han föddes i närheten av Ramkvilla, då vissa resultat i forskningen även har pekat i den riktningen, menar Gudrun.

– Det finns egentligen inga belägg för någonting, jag tycker att var och en får bilda sig en egen uppfattning om detta.

Elna Nilsson från Sävsjö har även hon forskat och skrivit om Jonas Brunks liv.

– Jag tror inte riktigt på hennes version. Vi vet ingenting om att han föddes i Bäckaby, men vi vi heller inte om han föddes i Komstad, bara att han växte upp där, säger hon.

Elna menar att hon har fått mycket av sin information från en man vid namn Henry Renshult. Med den informationen i ryggen kan hon inte se hur Brunk skulle kunna vara född i Bäckaby.

– Men säkra bevis för någonting, det har ingen, säger hon.