Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Warren hoppar av – avvaktar med stöd

USA Elizabeth Warren ger upp sina försök att bli Demokraternas presidentkandidat. Men Massachusettssenatorn vill inte ge besked om vem av de återstående aspiranterna som hon tänker stödja i den fortsatta kampanjen.

– Låt oss ta ett djupt andetag och fundera på det, sade Warren när hon på en pressträff bekräftade beslutet att lämna Demokraternas primärvalsprocess, som ska avgöra vem som ska bli partiets kandidat mot president Donald Trump i höstens presidentval.

Warren säger att hon hoppas att vissa väljare påverkats i sin uppfattning om hur en amerikansk president kan vara.

– Det finns massvis av idéer vi talar om nu som vi inte hade talat om för några år sedan, säger Warren.

Warren garanterar också att hon ska "stanna i striden".

Konkurrens med Sanders

Vänsterinriktade Elizabeth Warren, som är 70 år, sågs tidigt som en favorit, men hon gick på pumpen i primärvalen. Det största bakslaget under veckans så kallade supertisdag kom i hemdelstaten Massachusetts, där hon kom trea.

Under supertisdagen hölls 15 primärval eller nomineringsmöten och samtidigt började Demokraternas medlemmar som bor utomlands att rösta på den kandidat de vill se som president Donald Trumps utmanare i höstens val i USA.

Tisdagens store segrare var den tidigare vicepresidenten Joe Biden som vann i tio delstater.

Aspiranten Bernie Sanders, som betecknar sig själv som en demokratisk socialist, lär ha fått en stor del av de vänsterröster som Warren hade hoppats på. De har båda två utlovat en sjukvårdsreform som ska ge amerikanerna allmän sjukvårdsförsäkring.

Elizabeth Warren säger också i samband med torsdagens avhoppsbesked att när hon beslutade sig för att ställa upp som aspirant så hade hon hört att det fanns två riktningar att välja mellan inom Demokraterna – en progressiv Sanders-väg och en mer moderat Biden-väg – och att hon då hoppades att kunna vara ett alternativ mellan dem. Men hon säger nu att hon hade fel.

Hånfull president

President Donald Trump hånar Elizabeth Warren med öknamn på Twitter, där han bland annat skriver att hon hoppade av tre dagar för sent och att hon på så vis fick Bernie Sanders att förlora i flera delstater på supertisdagen.

Michael Bloomberg hoppade av efter supertisdagen och i dagarna dessförinnan hoppade Pete Buttigieg och Amy Klobuchar av. Alla tre har ställt sig bakom Joe Biden.