Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vetlandas studentfirande görs om – Väntas flera förändringar: "Vi kan inte göra som vi brukar"

Det blir ett annorlunda studentfirande för 2020 års avgångsklasser. Skolchef Henrik Wågesson konstaterar att det går inte att genomföra varken studenten, balen, eller vanliga skolavslutningar enligt tradition.

Länets skolchefer har haft ett videomöte där dagens läge i och med det nya coronaviruset analyserats. Det har konstaterats att det kommer att bli svårt att genomföra årets studentfiranden som vanligt, och enligt Henrik Wågesson kommer ingen av länets kommuner att genomföra en traditionell skolavslutning.

– Ingenting är klart, men vi inser att vi inte kan göra som vi brukar. Vi måste följa Folkhälsomyndighets rekommendationer, säger skolchefen.

Någon form av avslut, framförallt för studenterna, vill Vetlanda kommun ändå ha, men hur det ska gå till är ännu inte bestämt.

– Vi försöker göra det bästa av det hela. Det är viktigt att studenterna får ett avslut som är värdigt och det är bara att beklaga hur extremt otur den här avslutningsårgången har, jag lider med dem, säger Wågesson.

– Vi använder oss av studentdagen, men att genomföra ett utspring för studenterna vid gymnasiet där alla föräldrar väntar utanför, det är omöjligt som vi ser det i rådande situation. Men vi ska se om vi kan hitta en annan lösning, säger Henrik Wågesson.

Andra lösningar kan till exempel handla om att samla studenterna i mindre grupper, eller att arrangera utspring på olika platser.

Inget beslutat om balen

På frågan hur det blir med studentflaken svarar Wågesson att de inte arrangeras av skolan, utan av eleverna och tillstånd ges av polisen.

– Det är inte vi som beslutar om det, men vi kan lämna vår rekommendation, säger Wågesson.

På måndag ska gymnasiechef Anna Ullman träffa elevkårens representanter för att komma fram till lösningar. Där ska även genomförandet av balen diskuteras.

– Inga beslut är fattade för balen, men vi måste göra det ganska snart i och med att det handlar om stora kostnader.

"Starka reaktioner"

För en traditionell skolbal med många närvarande är också svårt under rådande omständigheter, konstaterar Wågesson.

– Vi tittar på om vi kan livesända detta till exempel, så vi ser över lösningar men återkommer med det i nästa vecka.

Henrik Wågesson förväntar sig starka reaktioner från studenterna, reaktioner som han säger att han har förståelse för.

– Det är något de har sett fram emot under många år, att ta studenten. Det är ett avslut på obligatoriska skolan. Jag tror det blir starka reaktioner.

När det kommer till de vanliga skolavslutningarna ser grundskolechef Britta Utter över frågan.

– En traditionell avslutning som samlar många människor är inte möjlig att genomföra. Man måste titta på varje skola och hitta lösningar, kanske kan man genomföra det klassvis och göra det så trevligt som möjligt, säger Henrik Wågesson.