Det är allt fler ungdomar som hoppar av sina idrotter när de kommer upp i tonåren men med titeln som ”Årets idrottskommun” år 2016 ville man i Vetlanda bromsa siffrorna. I höstas började därför Smålands Idrottsförbund tillsammans med Vetlanda kommun och 17 olika idrottsföreningar i kommunen att

Det har varit både föreningar för lag-, individ-, sommar- och vinteridrotter som varit med på mötena, berättar fritidskonsulenten Mats Källqvist.

Det har varit ett stort engagemang vid träffarna, säger Jens Harrysson från Smålands Idrottsförbund.

Efter träffarna har man nu tagit fram ett antal riktlinjer som ska sätta barn och ungdomar i fokus. Det ska inte ställas krav på träningsdeltagandet under lågsäsong om barnet utövar ännu en idrott och man vill att föreningar och ledare har god kontakt över gränserna för att uppmuntra barn och ungdomar till att vara aktiva i flera idrotter. Den idrott som har högsäsong ska prioriteras men vid kollisioner av träningar, matcher eller annat ska dock barnet eller ungdomen vara den som i första hand får välja vad denne själv vill prioritera.

Vi vill att de ska slippa välja och att idrottsföreningarna ska prata med varandra. 17 föreningar har sagt ja till att vara med genom styrelsebeslut men efterhand hoppas vi på fler, det tar inte slut här, säger Källqvist.

Tillsammans gör vi ett samarbete för barnens bästa och tillsammans kan vi göra underverk, tror Harrysson.

Efter sommaren påbörjas utbildning för ungdomsledarna i föreningarna där Ulf Öller står som utbildare.

Jag ser fram emot detta för det här är precis vad som behövs för ungdomarna. Jag kommer dessutom tala om talang, hur det inte går att se direkt när de är så små utan att man behandlar alla barn lika. Från ett elitperspektiv är det bra då man kan få fler att fortsätta längre och då kan fler bli elitidrottare, menar han.

Utbildningarna kommer fortsätta under åren då nya ledare och förhoppningsvis fler föreningar tillkommer. Man kommer även samla ihop föreningarna för samtal för att utvärdera och utveckla modellen.

Det är ett långsiktigt arbete men det ska bli spännande att se om det går att förändra siffrorna så att fler mår bra inom idrotten, säger Harrysson.

LÄS MER: Vill ha Vetlandamodell