Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vetlanda ökar i antalet uppkopplade – klättrar i placering

Antalet hushåll med tillgång till bredband via fiber ökade under 2018. Vetlanda hamnar nu på plats 135 i årets bredbandsrankning bland Sveriges 290 kommuner.

Enligt post- och telestyrelsen hade 70 procent av alla hushåll i kommunen tillgång till bredband via fiber under 2018. Det är en ökning med 9 procentenheter, jämfört med året innan. Vetlanda kommun klättrade där med 23 placeringar från plats 158 år 2017.

Om man räknar in hushåll som ligger inom 50 meter till närmsta fiberanslutna fastighet blir den siffran 81 procent. I ett pressmeddelande skriver Svenska Stadsnätsföreningen att det indikerar att fler hushåll inom en relativt kort tid kan fiberansluta sig.

Men Svenska stadsnätsföreningen är inte nöjda där.

– I Vetlanda saknar fortfarande cirka 30 procent av invånarna tillgång till snabbt bredband. Utan bredband till alla kommer utanförskapet att öka ännu mer när välfärden digitaliseras, säger Mikael Ek i ett pressmeddelande.

Han är vd på Svenska stadsnätsföreningen, som analyserat resultatet. De anser att det måste bli enklare att samverka kring fiberutbyggnad och drift om stadsnäten ska kunna bidra fullt ut i arbetet med att nå de nationella målen.

Då utbyggnadstakten minskat något i Sverige som helhet befarar Stadsnätsföreningen att utbyggnaden av fibernätet kommer att minska ytterligare under de kommande åren.