Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vd:n för familjeföretaget Höglandets Kompressorservice om samarbetet – så ökade deras tillväxt

När Malin Annerhult tog över rollen som vd och ägare i familjeföretaget efter sin pappa ställdes hon inför helt nya utmaningar. Efter att ha coachats av Almi fick hon verktygen för att stärka både sitt ledarskap och öka verksamhetens tillväxt.

Höglandets Kompressorservice har en lång och gedigen historia i Nässjö som sträcker sig tillbaka till 1979. Det var då som Lars Davidsson, med en bakgrund som servicechef inom lufthantering, startade företaget hemma i radhusets garage. Idag har man sedan länge flyttat till nya lokaler, utökat antalet medarbetare till åtta personer och sedan ett par år tillbaka fått en ny vd och ägare i Lars dotter Malin Annerhult.

– Jag hade jobbat administrativt inom verksamheten i över 20 år, men hade ingen erfarenhet varken som ledare eller av att driva företag och visste nog inte riktigt vad det faktiskt innebar. Det gjorde att jag gick in med helt öppna ögon utan förutfattade meningar, samtidigt som jag inte var beredd på vilken utmaning det skulle bli.

En av de största svårigheterna, menar Malin, var att känna sig hemma i sitt eget ledarskap.

Min osäkerhet handlade bland annat om hur jag skulle föra det här redan sammansvetsade teamet framåt, och hur jag skulle göra för att få ut det bästa av varje medarbetare trots att jag inte har samma tekniska bakgrund som min pappa att luta mig tillbaka på.

– Därför anmälde jag mig till Almis mentorprogram, där jag fick chansen att bolla de här tankarna med en erfaren mentor som coachade mig till att bli tryggare i mina beslut.

Efter ett år i mentorprogrammet gick Malin vidare till Almis ledarskapsprogram för tillväxtföretag, som tar ett helhetsperspektiv på företagsledning och affärsutveckling.

– Det var ett stort och viktigt steg för mig, som har påverkat både hur jag ser på ledarrollen och hur jag hanterar den. En viktig insikt var att jag kan hitta min egen personliga ledarskapsstil som jag känner mig trygg i, snarare än att försöka axla någon annans. Jag har också utvecklats på ett personligt plan, och insett att man för att kunna förändra på arbetsplatsen först måste förändra sig själv.

Coachningen från Almi har även gett värdefulla verktyg för hur man ökar företagets tillväxt, menar Malin.

– Redan tidigt visste jag att jag inte bara ville förvalta verksamheten och driva den vidare, utan också bidra med något positivt för både personalen och företaget i stort. Sedan mitt samarbete med Almi startade kan man tydligt se att vår tillväxt har ökat, så mycket av det kan ledas tillbaka till de strategier för planering, struktur och utveckling jag fick med mig. Även om man som företagare har viljan att nå framgång är det inte säkert att man lyckas, och ibland behöver man lite hjälp på vägen. Nu har vi alla som jobbar i företaget en klar och tydlig vision för vart vi vill, varför vi vill det och hur vi ska ta oss dit.

Fakta: Almi

Almi investerar i framtida tillväxt. Vi erbjuder lån och affärsutveckling till företag som vill utvecklas och växa hållbart. Till Almi kan du vända dig oavsett om ditt företag är i startfas eller om du är redo att ta nästa steg för att växa ytterligare. 

Läs mer om hur Almi kan vara med på ditt företags utvecklingsresa

Ovan artikel är framtagen av Bonnier News Brand Studio och Almi Jönköping och är ej en artikel av nyhetsredaktionen.