Ljudnivån är hög inne på Sapa arena. Tredjeklassarna från Björkö skola, Holsby skola, Ekenässjöns skola och Bäckseda skola är på plats i bandyhallen. Skridskor ska knytas, hjälmar ska på innan barnen tar sig ut på isen. Lars-Åke ”Timpa” Adolfssons välkända röst hörs ut i högtalarna när det är dags för två av skolorna att mötas i en bandymatch.

Vi söker pengar från förbunden till resor från skolan och hit så att barnen får åka skridskor och röra på sig. Det är ett sätt att hjälpa skolorna att organisera och komma iväg.

Pengarna kommer från Idrottslyftet som syftar till att främja föreningars verksamhet för att lyfta idrotten och där VBK har kunnat ansöka om bidrag från Svenska Bandyförbundet och Smålands Idrottsförbund.

Problemet är att de ska göra ändringar för Idrottslyftet, vi kanske inte kan söka pengar för saker som detta. Det kan vara sista gången som tillfället ges.

Den stora bandybanan är uppdelad för dagen. På en del spelas det match och på en annan är det fri åkning för alla.

Det är lite kombinerat med olika för en del vill spela match och vissa vill bara leka och åka fritt. Tredjeklassbandy har vi kört några gånger förut. När det inte är någon snö ute och vi har den här fina isen inne och det står tomt många timmar är det ju förnämligt att barnen kan få ha lite kul. Och det är uppskattat av skolorna.

På isen håller barnen igång. Vissa stapplar ut på isen medan andra snabbt tar sig runt på banan.

Det är bra att det är treorna som är lagom stora att ta med hit. Och det är bra att de som vill spela match får det och de andra får åka som de vill, tycker Annelie Gustavsson, lärare på Ekenässjöns skola.