Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varningen: Sadeltjuvar ute på ny stöldturné

Efter att flera stall blivit utsatta för sadelstölder, går nu Länsförsäkringar ut och varnar för att en liga just nu befinner sig på en stöldturné i Sverige. Tidigare i år blev flera stall i närområdet utsatta för tjuvar som inriktade sig på dyra sadlar.

Enligt ett pressmeddelande från försäkringsbolaget Länsförsäkringar misstänker polisen att det återigen pågår en stöldturné i landet, där en liga inriktar sig på dyrbara sadlar. Två stall utanför Linköping blev utsatta förra veckan. Sedan slutet av maj månad har ett 20-tal liknande stölder polisanmälts i Östergötland.

Stallägare uppmanas därför att se över lås och säkerhetsåtgärder för sina sadelkammare samt att DNA-märka den värdefulla utrustningen.

– Grunden är förstås att du ska ha låst sadelkammaren, men också att hjälpa varandra i grannskapet och på ridanläggningar genom att ha ögonen öppna för okända bilar eller besökare, visa att de är uppmärksammade. Det kan vara ett effektivt sätt att avskräcka ligorna, säger Johan Litsmark, naturskade- och lantbruksspecialist på Länsförsäkringar.

Tidigare i år blev flera stall i närområdet utsatta för stölder. I mitten av mars blev ett stall utanför Aneby bestulet på fyra sadlar. Bara ett par veckor senare, i början av april, utsattes tre stall i Tranås kommun samt ett utanför Hestra för en misstänkt liga.

Utsatt för tredje gången

För stallet i Hestra innebar stölden det tredje inbrottet på bara fyra år och den här gången stals utrustning till ett värde av cirka 150 000 kronor.

Fenomenet med ligor som gör så kallade stöldturnéer med inriktning på sadlar har förekommit under flera år.

– Det vi ser är att sadlarna försvinner från Sverige och säljs i andra länder. Andrahandsvärdet är stort och bygger givetvis på att det finns en marknad, sa polisens presstalesperson Tomas Agnevik, i en intervju tidigare i år.