I SÖNDAGS

Signalen indikerar fara och är en uppmaning till befolkningen att omedelbart söka skydd inomhus och slå på SVT eller Sveriges Radio P4 för att få information.

Nu visade det sig, som tur är, att signalen bara var ett falsklarm. Men händelsen blev en oroväckande påminnelse om hur illa det står till med vår beredskap.

ENLIGT

Att det överhuvudtaget kan brista vid ett rutintest av en så pass viktig samhällsfunktion är oerhört allvarligt. Ännu allvarligare är att hanteringen av informationen till allmänheten fullständigt havererade.

Vid ett riktigt krisläge är det SOS Alarm som ska se till att korrekt information kommer ut till SVT, SR:s lokalradiostationer och myndigheter.

I söndags fungerade det tvärtom: SOS Alarm hade inte hört VMA-signalen och blev i stället uppringda av journalister som undrade vad som hänt.

Efter drygt tio minuter gick Sveriges Radio ut med information om larmet i etern och först efter 35 minuter skickades en push-notis ut till SR:s app-användare.

Det måste ses som ett underbetyg för Public Service som misslyckades i sin roll som beredskapskanal.

SAMTIDIGT

De tålde inte belastningen när tusentals människor försökte logga in samtidigt. DN:s hemsida, som ironiskt nog inte är en beredskapskanal, var dock uppe.

Att myndigheternas hemsidor ligger nere när människor är i störst behov av information är en skandal. Självklart måste dessa vara dimensionerade för att kunna hantera många besökare.

Att ingen signal om "faran över" skickades ut bidrog till onödig oro och är även det att beteckna som ett haveri.

Till DN (9/7) säger en representant från SOS Alarm att man nöjde sig med att gå via Sveriges Radio och att det inte finns något bra svar på varför man valde att inte också signalera själva.

HELGENS

Ett standardsvar vid sådana här händelser är att myndigheter och politiker säger att rutiner måste ses över. Det är förvisso sant, men det är långt ifrån tillräckligt.

Uppenbarligen är beredskapen hos många samhällsaktörer alldeles för låg.

En utredning som kartlägger beredskapen hos myndigheter, medier och även befolkningen krävs.

Vi har inte råd att vara nonchalanta med vår säkerhet.