Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad är det som händer i Vetlandas skolor?

 
Omorganisation i Vetlandaskolor
Visa alla artiklar

I Vetlanda-Posten läser jag kring den rådande situationen på Withalaskolan. Där lärare och elever uttrycker ett stort missnöje och oro över att bli av med sina uppskattade rektorer, en oro som jag som skattebetalare i Vetlanda kommun men framför allt förälder, starkt delar.

I VP får vi läsa om ytterligare en skolas lärare som uttrycker oro och besvikelse för att återigen behöva förlora sin rektor, Bäckseda skola.

Vad är det som händer i Vetlanda kommun?

Vad är det för ledning som utsätter både sina rektorer, lärare och elever för detta, när dagens lärare behöver all stöttning och stöd de kan få för att kunna möta våra barn. För att kunna ge våra barn arbetsro, en trygg och stabil skola och en god utbildning.

Grundskolechefen uttrycker själv i någon av alla artiklar ”Forskningen visar att det som kännetecknar framgångsrika skolor är just att det finns en kontinuitet i ledarskapet”. Den forskningen kanske inte gäller i Vetlanda?

För här väljer grundskolechefen att gå emot sig själv och göra precis tvärtom. Hon skapar oro, missnöje och river upp den kontinuitet som finns på skolor idag och som uppenbarligen varit mycket uppskattad. Grundskolechefen väljer istället för kontinuitet att röra runt i grytan, som om rektorerna är hennes schackpjäser som hon bara kan flytta runt på, utan någon som helst rim och reson.

Under en längre tid har vi övriga människor i landet hört talas om den alarmerande lärarbristen som råder i Sverige, Vetlanda inget undantag. Men grundskolechef i Vetlanda verkar inte hört talas om det och kör över lärare på löpande band.

Är vi inte mer rädda om våra barn, skolor och framför allt utbildade lärare som sliter på våra skolor i Vetlanda. Var är respekten?

Under alla år som jag har haft (och fortfarande har) mina egna barn på Withalaskolan, har jag varit väldigt nöjd över skolan. En trygg och lugn skola med stabila rektorer och erfarna lärare som jobbar kvar år efter år, vilket tyder på att de trivs, precis som eleverna. Men nu är jag rädd för att den eran är över. Med brist på sin lyhördhet så tror jag att grundskolechefen snart har skrämt bort större delen av dem. Har Vetlanda kommun verkligen råd med det?

Min nyfikenhet kring denna grundskolechef gör ändå att jag efter ett par enklare sökningar hittar den ena efter den andra skrämmande artikeln i Hallands Nyheter kring henne och hennes tidigare ledarskap.

Har ingen i Vetlanda kommun tagit referens innan man anställde henne?

Det är en oroväckande läsning där hon verkar köra över allt och alla precis som vi nu bevittnar i Vetlanda.

Föräldrar och personal som beskriver hennes oförmåga att kommunicera och lyssna. Personal som mår så dåligt så man lämnar sina tjänster, föräldrar som begärt hennes avgång.

Det förklarar ju ett och annat. Är det ett liknande scenario vi har att vänta oss på Withalaskolan eller i värsta fall på flertalet av våra skolor i kommunen?

Ska ni som tar beslut i Vetlanda kommun verkligen bara stå och se på när personal och elever så tydligt visar er sitt missnöje? Jag vet att jag inte är ensam som förälder i mina tankar och oro över Withalaskolan/skolorna i Vetlandas framtid. Är vi inte mer rädda om våra lärare och våra barns utbildning i kommunen? Det skrämmer mig.

Det är inte alla rektorer som har den uppbackningen av sin personal som på Withalaskolan, det ska inte underskattas, snarare tvärtom, det borde värdesättas.

Istället tillåter man grundskolechefen att spela vidare på sitt schackbräde som om ingenting har hänt. En dag kanske det blir schack matt och då står vi där…

Som lärarna skriver, ha mod att göra om och göra rätt! Någon klokare människa måste väl ändå sitta på befogenheter att stoppa dessa galenskaper innan grundskolechefen har förstört varenda skola i Vetlanda kommun?

EN AV MÅNGA OROLIGA FÖRÄLDER I VETLANDA KOMMUN

LÄS MER: Första dagen efter ledigheten kom beskedet: ”En total överraskning”

LÄS MER: Klart: De tar över som nya rektorer

LÄS MER: Personal på Withalaskolan reste sig och gick

LÄS MER: Chockbesked på Withalaskolan- rektorer slutar

LÄS MER: Britta Utter ny grundskolechef: "Står stadigt när vinden blåser hårt"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel