20 år har gått sedan Jasminas försvinnande. Fallet har följt kommissarie Johan Frisk genom alla år. Först var han med att leda efterspaningarna i och runt Sävsjö och sedan har Frisk jobbat förhörsledare i utredningen.

– Vissa perioder har vi levt med det här ärendet och vissa sätter sig djupare än andra, så är det ju, berättar han i en intervju med tidningen.

Då Jasmina inte hörts av eller hittats jobbar polisen efter teorin att flickan har rövats bort och mördats.

– Vi valde att rubricera om fallet till mord för några år sedan och i och med att vi har den rubriceringen blir det heller aldrig preskriberat, säger Frisk.

Två personer har formellt varit misstänkta i utredningen, dels 41-åringen under 1997 någon månad efter försvinnandet samt livstidsdömde Anders Eklund, dömd för morden på Pernilla Hellgren och Engla Höglund. Eklund anhölls som skäligen misstänkt under 2014.

Men polisen lyckades inte stärka misstankarna mot Eklund och anhållandet hävdes och 2016 valde åklagaren att avföra honom som misstänkt i ärendet.

Är han numera avförd från utredningen?

– Han är formellt inte misstänkt i ärendet, men avförd i någon mening är han inte utan han är fortfarande intressant som många andra. Vi jobbade efter det här uppslaget så långt vi kunde och vi hamnade i något slags neutrum, det är ofta så när man inte har någon kropp eller brottsplats.

Nu berättar Johan Frisk vad som föranledde ett anhållande av Eklund.

– Vår uppfattning är att vi misstänker på goda grunder att han var i Sävsjö dagen efter, alltså den 29 juli.

I centrala Sävsjö eller i området?

– I centrala Sävsjö.

Just nu saknar polisen uppslag att komma vidare i utredningen.

– Förundersökningen är aktiv så tillvida att den är öppen, men vi jobbar inte aktivt med den för tillfället. Men vi jobbar med den när det finns tid över och kommer det in grejer så bearbetar vi det så långt vi kan, och så har det varit genom alla år.

Hoppet om att hitta gärningsmannen finns kvar. Bland alla tusentals förhör och hyllmeter av utredningsmaterial tror Frisk att gärningsmannen finns.

– Vår erfarenhet säger att oftast i alla utredningar finns ju gärningsmannen i utredningsmaterialet innan man hittar honom. Men utan kropp eller brottsplats så är det oerhört svårt.