Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utökade kostnader för kommunen för svenskt kött

Sävsjö kommun har haft som mål att servera över 90 procent svenskt kött inom den kommunala verksamheten sedan hösten 2018. – Vi är jätteglada att kommunstyrelsen är positiva till att fortsätta servera stor del svenskt kött, säger Erika Tor Rundblad.

På grund av den stora torkan under 2018 så beslutade politikerna att stödja de lokala bönderna genom att servera över 90 procent svenskt kött inom den kommunala verksamheten, men det är ett dyrare alternativ. Därför vill serviceförvaltningen tillföra barn- och utbildningsförvaltningen och socialförvaltningen 300 000 kronor till driftsbudgeten för att kunna fortsätta med sin ambition under 2020.

– Svenskt kött är dyrare, men det är viktigt för oss att gynna de lokala bönderna. Då vet vi också att djurskyddslagen följs och att mindre antibiotika används, säger Erika Tor Rundblad, förvaltningschef på serviceförvaltningen.

Hur stor andel svenskt kött som används inom olika kommuner varierar beroende på den ekonomiska situationen.

– Alla kommuner har inte möjlighet att erbjuda svenskt kött i lika stor utsträckning. Att vi har möjlighet att fortsätta erbjuda över 90 procent känns jätteroligt. Nu ska bara kommunfullmäktige godkänna förslaget också.

Varför inte 100 procent svenskt kött?

– Mycket beror på priserna vi får när vi upphandlar. Vårt mål är över 90 procent, så visst kan vi försöka förhandla så vi kan erbjuda ännu mer svenskt kött. Snart är det dags för livsmedelsupphandling som sker var fjärde år och då kan vi kanske ställa nya krav. Ju mer svenskt kött desto bättre, säger hon.