Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ung kvinna åtalas för mordbrand

En ung kvinna är misstänkt för mordbrand efter att hon orsakat en brand i en lägenhet i Vetlanda. Åtal väcktes mot henne i förra veckan.

I mitten av november i fjol fick räddningstjänsten larm om att det brann i en lägenhet i centrala Vetlanda. När brandmännen kom fram till platsen var branden redan släckt, men lägenheten var rökfylld. I en hög låg brända kläder och en gardin som också brunnit.

En kvinna i övre tonåren och hennes lillebror hade funnits i lägenheten när branden startade. Kvinnan var borta när polisen kom dit, men familjemedlemmar berättade att det var hon som startat branden.

Brände foton

När den misstänkta senare förhörs av polisen förklarar hon att hon kommit tillbaka till lägenheten efter ett jobbigt samtal där hon fått ett tråkigt besked.

I sitt upprörda tillstånd fick hon för sig att hon skulle bränna upp några fotografier, berättar hon sedan.

Varför hon just då tyckte det var en bra idé att bränna foton vid ett bord inomhus, kan hon inte förklara.

Kläder fattade eld

Hon beskriver i förhöret hur elden spred sig till en jacka som hängde på en stol och att det sedan även tog eld i andra kläder som låg på golvet.

Branden spred sig sedan via kläderna på golvet fram till fönstret i andra änden av rummet och där fattade en gardin snabbt eld.

Hon berättar att hon blev som förlamad och bara satt och stirrade på branden medan den tog sig allt mer.

Lillebror agerade

I stället var det hennes lillebror som reagerade rationellt när han kände röklukten. Han började snabbt släcka branden. Men allra först hade han knuffat till henne så hon kom på fötter och skallen började fungera normalt igen.

Genom en gemensam insats klarade de sedan att släcka branden.

Kvinnan erkänner i förhören att hon tände på fotona, men förnekar brott eftersom det inte var meningen att elden skulle sprida sig.