Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ung kvinna använde stulna betalkort

En kvinna i 20-årsåldern döms till skyddstillsyn för flera stölder, bedrägeri och bedrägeriförsök samt misshandel. Flera jämnåriga var åtalade för delaktighet i brotten, men frikänns av Eksjö tingsrätt.

Kvinnan hade till skillnad från de övriga åtalade erkänt alla de brott hon åtalats för. De tre andra, två kvinnor och en man, har antingen helt förnekat brott eller sagt att de varken deltog i eller kände till stölderna och bedrägerierna.

I början av 2019, tidpunkten då de flesta brott begicks, var de fyra ännu goda vänner och umgicks nästan dagligen. Samtliga bodde då i Nässjö.

Kvinnan som tingsrätten anser varit drivande berättade under rättegången att alla fyra gick in till en av hennes grannar. Där under en madrass ska de ha hittat olika bank- eller betalkort som de tog med sig tillsammans med ett halsband och en ring.

Kvinnan menar att alla fyra var medvetna om vad de gjorde och vad som skulle hända.

Stulna kort

Strax efteråt åkte de till en mack och köpte cigaretter och dricka med hjälp av ett stulet kort. Genom att de kunde blippa beloppet krävdes ingen kod.

På liknande sätt användes sedan stulna kort vid andra tillfällen strax efteråt. Ibland nekades köpen, ibland gick de igenom.

De tre andra hävdade under rättegången att de inte känt till att kortet var stulna utan trott att deras kompis haft lov att använda dem. De hade bara hjälpt kompisen köpa cigaretter med kortet hon lånat dem eftersom hon bett dem och de hade giltiga leg.

Ingen är trovärdig

Tingsrätten konstaterar i domen att de fyra åtalade inte längre är vänner och att ingen av dem är mer trovärdig än någon annan.

Eftersom tingsrätten bedömer bevisen som otillräckliga för att fälla dem som nekar döms bara kvinnan som erkänt den grova stölden i bostaden och bedrägerierna med korten.

Samma kvinna döms även för en ringa stöld och en stöld av normalgraden som hon utfört i olika butiker på A6-området i Jönköping. Under en dag i mars 2019 stal hon där ett par jeans värda 500 kronor i en butik och andra kläder värda 4 300 kronor i en annan.

Kvinnan var tillsammans med andra ungdomar och blev iakttagen av väktare och butikspersonal vid den andra stölden. Vilka de andra ungdomarna var är inte utrett, utan kvinnan döms ensam eftersom vittnen sett henne försöka gömma stulna kläder under en bil ute på parkeringen direkt efteråt.

”Märkligt krav”

Denna kvinna döms också för en misshandel som ägde rum i centrala Nässjö i början av maj 2018. Hon och en annan kvinna ska då ha stämt träff för att diskutera något, okänt vad. Trots att de bestämt att mötas på egen hand kom båda i sällskap med kompisar.

Någon i målsägandens sällskap uppges ha knuffat till den åtalade och hon ska då ha gjort klart att både målsäganden och hennes kompisar skulle lämna platsen utan att se sig om.

När någon i det bortmotade sällskapet ändå vände sig om, sprang den åtalade efter och slog till kvinnan hon stämt träff med.

Kvinnan ska också betala 5 000 kronor i skadestånd för kränkning till den slagna, eftersom ”våldet utdelats närmast som en hämnd för att målsäganden inte lydde ett mycket märkligt krav från den tilltalades sida, att inte se sig om.”

Påföljden för brotten bestämdes till villkorlig dom sedan tingsrätten vägt in kvinnans låga ålder och det faktum att hon är tidigare ostraffad.