Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

UD häver avrådan från Nordenresor

Från den 30 juli avråder utrikesdepartementet inte längre från resor till Danmark, Norge, Schweiz och Tjeckien.
Men det ligger fortsatt ett stort ansvar hos den enskilde resenären, säger utrikesminister Ann Linde (S) till TT.
– Det är inte som att resa ett normalt år, säger hon.

Att UD häver avrådan innebär inte att det är fritt fram för alla svenskar att resa till länderna. I Schweiz och Tjeckien har man tagit bort restriktioner för Sverigeresor, så dit går det att åka. Men i Danmark och Norge finns det fortfarande restriktioner i länderna för svenskar beroende på region.

– Det ligger ett stort ansvar på den egna resenären att hålla sig informerad, säger Ann Linde.

Att UD har hävt avrådan för resor till Norge och Danmark beror på de lättnader i restriktionerna som båda länderna har infört. Enligt Linde är det troligt att svenskar från flera regioner kommer att släppas in i Norge och Danmark inom en snar framtid.

– Vi ser att smittspridningen i Sverige går ner så kraftigt nu att om det fortsätter så kommer det att öppnas upp för fler regioner.

– Naturligtvis är det risk för att det blir förvirring i och med att man inte släpper in alla svenskar, det hade vi ju önskat.

Lättnader i reserestriktioner innebär inte att resor kan genomföras som vanligt, säger Linde. Bland annat måste svenskarna fortsätta hålla avstånd och tvätta händerna även utomlands, och så kan det finnas ytterligare krav i andra länder, exempelvis krav på munskydd som resenärerna själva måste hålla koll på. Det är också bra att vara beredd på att läget kan förändras snabbt.

– Vår utgångspunkt är att UD och ambassaderna inte kommer att bistå med transporter till Sverige för den som har svårt att ta sig hem som en konsekvens av covid-19-restriktioner. Det kan hända väldigt snabbt, säger Ann Linde.

Jennifer Berg Eidebo, TT

Fakta: De får åka till Norge och Danmark

Danmark: Olika nordiska regioner klassas som öppna eller inte beroende på aktuellt smittryck. I dagsläget får svenskar från tolv län resa till Danmark: Västerbotten, Jämtland, Uppsala, Södermanland, Östergötland, Örebro, Värmland, Kalmar, Blekinge, Kronoberg, Skåne och Halland. För boende i övriga län är inresor inte tillåtna om det inte finns särskilda skäl. Det är dock endast resenärer från Skåne, Blekinge eller Halland som får resa in i Danmark utan ett specifikt syfte. För andra gäller att ett syfte finns eller att du har bokat ett boende i minst sex nätter. Reglerna för inresor i Danmark uppdateras varje torsdag.

Norge: Även i Norge är det regionala skillnader i vilka som släpps in i landet utan karantän, och länen klassas som röda eller gröna. I dagsläget får svenskar från sju län resa in i Norge: Värmland, Örebro, Östergötland, Kalmar, Kronoberg, Blekinge och Skåne. Svenskar från övriga län måste sitta i karantän vid ankomst till Norge. De norska reglerna uppdateras minst var 14:e dag.

Källa: UD, danska polisen, norska Folkhelseinstituttet