Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Traditionsenlig slåtterdag och hembygdsfika engagerade människor

Två traditionsenliga arrangemang hölls under tisdagskvällen. Fröderyds hembygdsförening höll i en slåtterdag i Äsprilla, Landsbro, och Myresjö hembygdsförening i en våffelkväll i hembygdsgården.

Jan-Erik Pettersson, medlem i Fröderyds hembygdsförening, förklarar att det är det tjugoåttonde året som de håller i Slåtterdagen och förklarar att det är viktigt att slåttra ängarna för att blommorna ska kunna växa.

– Det är att man slår det med lien varje år, för det växer upp buskar och annat annars, säger han.

Per-Olof Andersson från Äsprilla var en av besökarna, han förklarar att det går bra att slå med lien och att han har gjort det tidigare.

– Det har jag alltid gjort, i hela mitt liv, sen jag var femton år gammal, säger han.

Han berättar också att han har varit på samtliga slåtterdagar.

– Hur många det har varit, det kommer jag inte ihåg, säger han.

Lena Bergelin från Sävsjö är med för första gången, och beskriver att hon kommit till platsen för att hon är nyfiken på naturen i området.

– Jag har hört att det ska vara så vackert här ute och sen är det lärorikt att få lära sig om gamla växter, säger hon. Hon förklarar att Jan-Erik Pettersson har samlat ihop några i en hink.

– Sen är det kul att få delta i en sådan här gammal tradition, säger hon.

Traditionsenlig våffelkväll

Även i Myresjö hölls det traditionsenlig våffelkväll under tisdagen. Kjell Gunnarsson, ordförande i Myresjö hembygdsförening, förklarar att det är tjugosjätte året i följd som de har detta.

– Vi har haft fint väder nästan varje år, men i eftermiddag kom det en åskskur som gjorde oss lite oroliga. Fram emot klockan 17 slutade regnet. Vi var lite oroliga att det kanske inte skulle komma så mycket folk på grund av att det regnade, säger han.

Men han berättar att ungefär 300 människor dök upp under kvällen.

Paret Leena Anttila, boende i Vetlanda, och Odd Hansen från Myresjö tyckte om kvällen.

– Den är ju jättetrevlig, vi brukar försöka ta oss hit, för det är ju trevligt och sen träffar man ju folk från byn som man inte träffar annars, säger Odd Hansen.

Leena Anttila fyller i:

– Det är ju jättetrevligt, vi är ju här varje år, säger hon.

Det gick att också att köpa lotter och bandet Bergskvartetten stod för musiken. Anders Gunnarsson, en av bandmedlemmarna förklarar att det är första gången de spelar i hembygdsparken. Bland annat berättar han vad han hoppas på under kvällen.

– Att folk stannar kvar och lyssnar på oss, och att det inte kommer så mycket regn, säger han med ett skratt.