Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tingsrätten dömer mördare till livstids fängelse - trots allvarlig psykisk störning

Artikel 16 av 19
LSS-mordet i Vetlanda
Visa alla artiklar

Livstids fängelse blir straffet för den man som mördat en kvinnan på ett LSS-boende i Vetlanda. Mannen döms också för mordförsök på kvinnans syster och för att ha hotat en anställd på det aktuella boendet.

– Jag har dödat min granne, sa mannen när han ringde SOS Alarm tidigt på morgonen den 20 februari i år.

Med ett stort antal knivhugg tog han livet av kvinnan. Enligt mannen hade hon stört hans nattsömn.

Kvinnans sista ord blev, enligt hennes syster, ”aj, aj, nej, nej”.

Kvinnan som dog hade över 130 sårskador på kroppen. De hugg som först riktades mot bålen orsakade hennes död, enligt ett läkarutlåtande.

Under måndagen meddelade Eksjö tingsrätt domen mot mannen. Genom bevisningen som lyfts fram råder det, enligt tingsrätten, inga som helst tvivel om att det är just den mannen som begick mordet.

Det är, enligt rätten, bevisat att mannen hämtade en kniv i sin lägenhet och därefter hotade en anställd på LSS-boendet där kvinnan bodde. Mannen ska sedan omgående ha tagit sig upp till kvinnans lägenhet där han krossade köksfönstret, tog sig in i lägenheten och angrep de båda kvinnorna. Knivhuggen orsakade så svåra skador på den mördade kvinnan att hennes liv inte gick att rädda.

Bara försvårande omständigheter

Avgörande för bedömningen av straffvärdet är, enligt tingsrätten, att mannen beväpnat sig med en kniv och målinriktat och olovligen tagit sig in i kvinnans lägenhet genom att han med en stol krossa ett fönster samt att han sedan trängt in på toaletten, där kvinnan och hennes syster sökt skydd.

Tingsrätten konstaterar vidare att kvinnan måste ha upplevt en stor dödsångest under sina sista minuter i livet och att mordet skedde framför ögonen på kvinnans syster.

”Vid en jämförelse med övriga fall där olika domstolar under den senaste tiden dömt för mord konstaterar tingsrätten att det i detta fall inte finns några förmildrande omständigheter, utan bara försvårande sådana”, står det i domen.

”Sammantaget är omständigheterna så försvårande att straffvärdet för mordet på kvinnan är fängelse på livstid” skriver rätten vidare.

Den döda kvinnans syster fick ett knivhugg som var distinkt och kraftigt och orsakade kvinnan livshotande inre skador. Det finns inte heller några förmildrande omständigheter när det gäller mordförsöket, enligt tingsrätten.

Allvarlig psykisk störning

Vid den rättspsykiatriska undersökningen bedömdes mannen lida av en allvarlig psykisk störning. Enligt det rättspsykiatriska utlåtandet borde mannen därför få rättspsykiatriska vård, med särskild utskrivningsmöjlighet, i stället för fängelse. Mannen bedöms, enligt Rättsmedicinalverket, ha en ”stor risk att återfalla i allvarlig våldsbrottslighet”.

Men tingsrätten dömde alltså mannen till livstids fängelse.

”När det gäller påföljden för brottsligheten så anser tingsrätten att det utifrån samtliga föreliggande omständigheter föreligger synnerliga skäl att döma mannen till livstids fängelse, även om han enligt det Rättspsykiatriska utlåtandet både vid tiden för gärningen och vid tiden för undersökningen led av en allvarlig psykisk störning” står det i domen.

När rättegången i Eksjö tingsrätt avslutades förra veckan yrkade åklagaren Heléne Thomasson – trots Rättsmedicinalverkets utlåtande – på livstids fängelse och utvisning.

– Det finns mycket försvårande omständigheter med hänsyn till våldet. Den oerhörda brutaliteten och hänsynslösheten, vi kallar det besinningslöst våld under ett relativt utdraget förlopp, sa Thomasson då.

Mannens advokat yrkade i stället, i enlighet med utlåtandet, att mannen skulle dömas till vård. Men Eksjö tingsrätt gick alltså på åklagarens linje.

” Med gällande lagstiftning är det alltså numer möjligt att döma även en person som led, och vid tingsrättens prövning alltjämt lider av en allvarlig psykisk störning, till fängelse”, står det i domen.

Systern får skadestånd

Den nu dömde mannen, som är i 25-årsåldern, ska betala skadestånd till den dödade kvinnans syster samt till den anställde på LSS-boendet.

Den dödade kvinnans syster får 218 615 kronor medan den anställde får 10 000 kronor.

Den nu dömde mördaren utvisas från riket och förbjuds att återvända hit. Överträdelse av förbudet kan medföra fängelse i högst ett år, meddelar tingsrätten i sin dom.

Tingsrätten påpekar att mannen ska sitta kvar i häktet tills domen mot honom vunnit laga kraft.

Brydde sig inte om konsekvensen

Den nu dömde mannen har erkänt mordet. Mannen har också erkänt att han utdelat ett knivhugg mot den dödade kvinnans syster, men under rättegången framhöll han att det handlade om grov misshandel. Däremot förnekade mannen helt att han sparkat eller slagit systern samt att han hotat den anställde på boendet.

När det gäller mordet anser tingsrätten att det handlar om en uppsåtlig gärning. När det gäller försök till mord hade mannen, enligt tingsrätten, i vart fall ett så kallat likgiltighetsuppsåt. Mannen borde alltså ha insett att hans handlade innebar en viss risk, men han var trots det likgiltig inför konsekvensen av sitt agerande.