Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tidigaste hösten på 40 år: ”Det är ovanligt”

Sommaren 2019 har tackat för sig. Sedan den 3 oktober har alla SMHI-mätstationer i landet haft meteorologisk höst, och i delar av fjällvärlden vinter.

Inte på 40 år har sommaren tagit slut så tidigt. 1979 gjorde hösten sitt intåg den 30 september.

– Det är ovanligt, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI.

De kommande dagarna är idel höstrusk att vänta.

– Det blir ostadigt väder. Moln och regnskurar kommer att dominera, och uppe i norr blir det snöbyar.

Framåt veckoslutet kommer lite varmare luft in, och delar av landet kan då se fram emot åtminstone tvåsiffriga temperaturer.

– Det blir främst Götaland. Västkusten ser ut att få det varmast, men även ostkusten – Kalmar län kan få 12–13 grader, säger Lindberg Stoltz.

Natten mot lördagen passerar dock ett lågtryck med mycket regn, som kan dröja kvar under lördagen och dra ned temperaturerna.

I höglänta delar av nordvästra Dalarna, Härjedalen och södra Jämtland har den meteorologiska vintern anlänt – vilket är två till tre veckor tidigare än normalt.

Meteorologisk höst innebär att dygnsmedelstemperaturen ligger mellan 0 och 10 grader fem dygn i följd.

När dygnsmedeltemperaturen ligger under nollan fem dygn i följd råder meteorologisk vinter.

Säsongens första snö föll på flera håll i Vätterbygden på tisdagsmorgonen. Flera läsare i bland annat Mullsjö, Norrahammar och Tenhult hörde av sig om att de fick se den första snön falla den 8 oktober.

Joel Malmén/TT Julia Linhard/Hall Media