I morgon bitti hänger vi på låset som vanligt. Även om bokrean kanske inte längre är en riktigt lika stor fest som förr så är det fortfarande överraskande många människor som ställer sig i kö för att lägga beslag på de bästa fynden innan de tar slut.

Ett par tusen titlar erbjuds och den som har haft tålamod att vänta med att köpa sina önskeböcker kan ha tjänat tusenlappar på att hålla sig till rean.

Kvaliteten på reautbudet är bättre än för några år sedan. Det är inte längre gamla boklager som förlagen vill bli av med. Nu trycks nya upplagor till bokrean och det är många nästan nya böcker som överraskar oss i reakatalogerna.

Till exempel en härlig läsupplevelse som Fredrik Backmans charmiga ”Britt-Marie var här” (69 kr) och Augustvinnaren Lena Anderssons ”Egenmäktigt förfarande” och ”Utan personligt ansvar” (49 kr respektive 69 kr) om kärlek starkare än stolthet och förnuft. Rekommenderas varmt.

Att flera lokala författare finns med i reakatalogen är kul. Majgull Axelssons ”Jag heter inte Miriam” från 2014 är ett självklart val. Även Rolf Tardells ”Varför har du ritat siffror på din arm, farmor?” Rolf Tardell växte upp i Vättersnäs och det är om sin judiska mamma och om hennes upplevelser under Förintelsen han berättar.

Ambassadören Örjan Berner, också från Jönköping, har skrivit om härskarna i Kreml – från Gorbatjov till Putin”. Hur man hanterar trauman vill jag också veta och köper Lottie Knutsons bok ”Nödrop när krisen kommer”. Den som inte redan läst Inger Frimanssons psykologiska thriller ”En yxa åt Alice” rekommenderas ett köp nu. Samtliga fem böcker av de lokala författarna kostar 69 eller 79 kronor styck.

En lång rad Nobelpristagare – jag räknar in minst tretton – finns med på rean, bland dem även den senaste – Svetlana Aleksijevitj med fyra av hennes djupt drabbande reportageböcker - till det fantastiska priset 99 kr styck. Reans kanske allra bästa köp.

Memoarer och biografier är en favoritgenre för många. Jag köper ”Denna dagen, Ett liv” (89 kr) som är Jens Andersens hyllade biografi över Astrid Lindgren och som bland annat handlar om Astrids kontakter med ett hem för ”obemärkta mödrar” i Vättersnäs. Kanske också Hillary Clintons tegelsten ”Svåra val - en memoar ”av kvinnan som kanske blir USA:s första kvinnliga president (99 kr).

För den som vill läsa något närmast sensationslystet och nästan förbjudet så finns på rean den strålande stilisten Per Wästbergs ”Erik och Margit” (79 kr) som handlar om kärlekshistorien mellan hans far och moster. För den litteraturhistoriskt intresserade finns Sigrid Combüchens bok ”Den umbärliga” (69 kr) som berättar om Ida Bäckman, en dåtidens stalker, besatt av en tämligen ointresserad Gustaf Fröding.

Och så förstås några klassiker. I ett paket får jag tre Nobelpristagares berömda böcker samt nyligen avlidna Harper Lees ”Dödssynden” och Virginia Woolfs ”Mrs Dalloway”. (69 kr styck.

Min bokkasse kostar en bit över tusenlappen. Med tanke på en boks ordinarie medelpris i dag har jag gjort en god affär.