Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Teaterkollo i IOGT-NTO:s regi

I måndags startade IOGT-NTO:s teaterkollo. Under fem dagar får barn chansen att leka, träffa nya kompisar och lära sig mer om teater.

Under måndagen inleddes ett teaterkollo i IOGT-NTO:s regi. Organisationen har haft lägerverksamhet under sommaren sedan lång tid tillbaka men det är första gången just ett teaterkollo anordnas. Från måndag till fredag kommer ett tiotal barn att delta. I och med det får de möjlighet att leka, träffa nya kompisar men framförallt lära sig mer om teater. Sofia Klasson, som är Junis-ledare och involverad i projektet, berättar om varför man valde att prova på konceptet.

– När vårt studieförbund kom med förslaget var vi inte sena med att hoppa på idén. Teaterkollot varar under fem dagar och är ett dagsläger. Barnen jobbar hela tiden med nya föreställningar som de sedan visar upp för varandra. De är fria att jobba med teater på det sätt som passar dem. Vissa arbetar med manus medan andra improviserar, säger Sofia Klasson.

Ung men rutinerad

Lägrets ledare, Solara Kant, har stor erfarenhet av cirkus- och teaterkonst trots att hon bara är fjorton år gammal. Hennes föräldrar är cirkusartister och har varit det sedan en lång tid tillbaka. Hon berättar att hon därför har fått vara med vid de tillfällen då de har uppträtt och haft cirkusskola sedan barnsben.

Med andra ord har Solara studerat och praktiserat cirkuskonst sedan hon var liten. Inte nog med det. Dessutom har hon fått möjlighet att sprida sin kunskap till andra. När dramagruppen på hennes skola nyligen hotades att lägga ned, var hon den som på sätt och vis räddade den.

– När dramaläraren på skolan slutade fick jag frågan om jag kunde tänka mig att leda gruppen. Det går bra fastän vissa av dem i dramagruppen är äldre än mig. Dock är det lättare att jobba med yngre barn eftersom de är mer ivriga och kreativa. De äldre vill gärna ha tydliga direktiv innan de drar igång med något, förklarar hon.

"Kul att uppträda"

Några av dem barn som befinner sig på teaterkollot är Ellinor Klasson samt systrarna Thea och Mollie Bülow. Alla tre säger att de har lärt sig mycket nytt redan, såsom att jonglera och snurra tallrik på pinne. Däremot är det inte det de tycker har varit roligast.

– Det bästa har varit att att uppträda för alla andra! säger de i kör.