Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta dig tid att fixa ett klot

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Svenskarna lever som om vi har drygt fyra jordklot. Det betyder att vi redan i mars gjorde slut på vår del av årets resurser. Resten av året finns det egentligen inga resurser kvar till oss, om vi inte tar från dem som förbrukar mindre än de borde få möjlighet till och av de generationer som kommer efter oss.

Vi konsumerar prylar, möbler och kläder på ohållbara nivåer. Visst behöver vi många saker hemma, på jobbet och i skolan men shopping har också blivit ett intresse i sig och vi lägger mer tid och energi på konsumtion. Åtta av tio svenskar tycker att de spenderar för mycket tid och energi på konsumtion.

Om vi använder lite mindre tid på att köpa nya saker skapar vi mer utrymme för att ta hand om och laga det vi har. Skor får ett längre liv om du gör rent och fettar in dem. Soffor lever längre om de dammsugs. Frysskåp som frostas av drar mindre energi. Fixa till och ge ditt favoritplagg ett längre liv och sköt om en sak du gillar. Skaljackor och träningskläder utan stretch kan man laga med smarta lappar som stryks på hålet. Lapparna finns i sybehörs-, hobby- och outdoorbutiker. Jeans lagar man genom att klippa en tyglapp och sätta på insidan av hålet. Förstärk med sicksackstygn över och runt hålet eller sy för hand med nål och tråd.

Det finns även ett Rep-avdrag som gör det billigare att reparera vitvaror i hemmet.

Vårda, reparera och använd dig av kunniga hantverkare och miljöhjältar som till exempel skomakare, mobilreparatörer och elektronik fixare.

Vi hoppas att du liksom vi vill haka på den nya trenden att fixa istället för att kasta. Vi har ju inte fyra utan ett jordklot.

Naturskyddsföreningen, Vetlanda

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel