Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insatsledaren om branden: ”Lägenheten är totalförstörd”

Räddningstjänsten var på plats vid den eldhärjade lägenheten i Nässjö hela natten mot söndagen. – Vi vet inte vad som har orsakat branden, men lägenheten är totalt utbränd, säger Daniel Moberg, räddningstjänstens insatsledare.

Det är fortfarande oklart vad som orsakade den kraftiga brand som totalförstörde en lägenhet på Rådhusgatan i centrala Nässjö under lördagen.

– Lägenheten är totalt utbränd. Dessutom har lägenheten under fått vattenskador så den är inte heller beboelig, säger Daniel Moberg.

Två personer fördes till Höglandssjukhuset med rökskador. Mannen kunde lämna sjukhuset efter vård. Lägenhetsinnehavaren, en kvinna i 50-årsåldern, fick även lättare brännskador och lades in på intensivvårdsavdelningen. På söndagen hade hennes tillstånd förbättrats och hon behövde inte längre intensivvård.

– Jag uppfattar det som att båda har tagit sig ut från den branddrabbade lägenheten på egen hand, säger Daniel Moberg.

Ett 40-tal brandmän från sex stationer jobbade med släckningen.

– Vi gick in med rökdykare från trapphuset och loftgången på baksidan av huset så snabbt vi kunde för att leta efter personer som kanske kunde finnas i huset. Samtidigt jobbade vi även med släckning utifrån för att lågorna inte skulle sprida sig till taket, säger Daniel Moberg.

Café samlingspunkt

Eftersom det fanns en risk att branden skulle sprida sig valde räddningstjänsten att evakuera samtliga lägenheter i huset.

– Det var mellan 25 och 30 personer som fick lämna sina lägenheter. De samlades på ett café på andra sidan gatan. Jag vill rikta en stor eloge till caféet för deras insats att hålla extraöppet och ta hand om de drabbade. De servade både evakuerade och brandmän.

Även kontaktpersoner från kommunens Posomgrupp och representanter från försäkringsbolag fanns på plats på caféet för att hjälpa oroliga grannar.

Vid 18-tiden på lördagskvällen meddelade räddningstjänsten att branden var under kontroll. De flesta boende kunde återvända till sina lägenheter senare under kvällen.

– Vi håller på att genomsöka byggnaden så att det inte har spridit sig på något sätt och vi kollar så att det inte finns glöd eller lågor som inte varit synliga tidigare, sa räddningstjänstens ledningsoperatör då.

Räddningstjänsten har haft personal på plats under natten och söndagsmorgonen för efterbevakning:

– Vi lämnade vid 10-tiden nu på morgonen, men kommer komma tillbaka kontinuerligt under dagen. Vi har också satt upp ett automatiskt brandlarm som ska hänga under helgen, säger insatsledaren Daniel Moberg.

Branden bedöms ha varit omfattande, men ännu finns ingen teori om vad orsaken kan ha varit.

– Vi har inlett en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet och har spärrat av lägenheten. Vi kommer att genomföra en teknisk undersökning på plats samt hålla förhör med berörda personer för att försöka komma fram till brandorsaken, säger polisens vakthavande befäl Joel Gerdin.