Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Solkurvor stoppar tågtrafik från Vetlanda

Tågen mellan Vetlanda och Nässjö har ställts in. Orsaken är solkurvor. Det är värmen som gör att spåren ruckas och risken för urspårning ökar.

Pendlarna mellan Vetlanda och Nässjö har haft otur det här året. Det har hänt flera gånger som tåget mellan de båda stationerna ställts in. Hur många är oklart – ingen på plats på Jönköpings länstrafik kan svara på frågan.

– Om du vill ha statistik får du vända dig en person som nu har semester, säger Charles Tholin, affärsutvecklare på Jönköpings länstrafik, JLT.

Under onsdagen kom beskedet från Trafikverket att tågtrafiken helt ställs in på sträckan och det på grund av spårfel, i det här fallet solkurvor.

– Vi har satt in ersättningsbussar, berättar Charles Tholin.

– Kurvorna upptäcktes i måndags och vi avvaktar besked från Trafikverket när det är säkert att köra igen. Vi tar en dag i sänder.

Ökning av solkurvor

Johanna Lindgren är presskommunikatör på Trafikverket:

– Det är en oerhörd ökning av solkurvor det här året, sen senvåren och fram tills nu. När rälsen blir väldigt varm så utvidgas den av värmen och blir väldigt känslig och kan komma ur läge eller ruckas lite.

När lokförare ser misstänkta solkurvor så meddelas Trafikverket och trafiken stoppas tillfälligt.

– Förhoppnings kan tågen stanna vid en perrong men framförallt är det godstågsräls som är allra mest drabbad. Det är där vi haft de senaste urspårningarna med godståg.

Unikt att stänga av

Johanna Lindgren berättar att godståg ofta får på skarvräls, inte helsvetsad räls, som är mer känsliga och när tunga tåg bromsar häftigt ökar risken att utlösa solkurvor som kan leda till urspårning.

– När vi får indikationer om solkurvor så stänger vi ner trafiken. Vi fick stänga tre sträckor i Linköpingsområdet i onsdags morse. Linköping-Kalmar, Linköping-Västerås och Berga-Oskarshamn.

– Det är unikt att vi stänger av sträckor som har både persontåg och godståg. Den trafiken beräknas vara igång i början av nästa vecka.

När det gäller tågtrafiken sträckan Vetlanda-Nässjö så står det på informationsskylten på Resecentrum att trafiken beräknas vara igång måndagen den 30 juli och Trafikverket ska återkomma med information när det finns mer att tillgå.

– Just nu har en klass två-varning utfärdad när det gäller värmen. Det finns ingen klass tre, utan två är den högsta och utfärdas när det är över 30 grader under fem dagar i rad eller över 33 grader tre dagar i rad.