Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart inleds Kolarvecka i Björköby

Nu anordnas Kolarveckan i Björköby för tredje gången. Arrangörerna ser fram emot en vecka i gemenskapens tecken.

För tredje gången har det rests en kolmila i Björköbys bygdegård. Kolning är en tradition som har viss koppling till Björköby då det under början av 1900-talet utvanns kol på en gård i Kvill. Dock är kolningens historiska koppling till orten inte anledningen till varför man väljer att ha en Kolarvecka. Joakim Freijd som är initiativtagare till evenemanget berättar om hur idén föddes.

– Jag besökte tre gubbar i Ingatorp som utvann kol med hjälp av kolmilor. Jag fick mersmak av besöket och lovades därför hjälp med bygget av en egen kolmila, berättar han.

Dessvärre råder eldningsförbud på grund av torkan vilket gör att inte kolmilan kommer kunna tändas. Istället planerar man att tända den senare i år.

– Det är första gången som vi har tvingats senarelägga tändningen på grund av vädret, säger Joakim.

Olika aktiviteter

Sedan Kolarveckan arrangerades första gången har en del förändrats. Då var det tio lokala föreningar som ansvarade för aktiviteterna. Nu är det istället hembygdsföreningen som är huvudansvariga för evenemanget. Under veckan erbjuds aktiviteter såsom "kolarns afton", veteranmopedrally och grillkväll.

– Veteranmopedrallyt har funnits på agendan innan. Annars har det varit viktigt för oss med förnyelse. Vi vill inte inte att det ska bli tradigt, säger Joakim Freijd.

En annan aktivitet som finns på agendan är picknickfestivalen som i år har tidigarelagts för att den ska sammanfalla med Kolarveckan.

– Kvällen kommer bjuda på musik, mat och underhållning för hela familjen. På scenen kommer lokala artister att framföra livemusik. Den som vill kan beställa en picknicktallrik från Hannas i Björköby. Picknickfestivalen passar för alla åldrar men i år har vi lagt extra fokus på barn, förklarar Erik Göransson som är delansvarig för picknickfestivalen.

Lokalt samarbete

Fastän att Björköby bara har ett hundratal invånare lyckades man locka hela tusen besökare under 2014 när Kolarveckan anordnades sist.

– Vill man att det ska hända något på landsbygden får man ta tag i det själv. Vid sådana här tillfällen krävs det att folk på orten sluter upp för att det ska fungera. Många utav aktiviteterna samarrangeras av olika personer och föreningar. Det är kul att så många engagerade, konstaterar Joakim Freijd.

Arrangörerna som tidningen pratar med ser fram emot gemenskapen och vill att folk ska ha det trevligt.

– Målsättningen är att Kolarveckan ska vara något för alla oavsett hur gammal man är, säger Erik Göransson.

– Ett familjeevenemang! fyller Sören Eriksson i.