Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smultron & Sång får barn att röra på sig

Smultron & Sång har fått barn i hela landet att röra på sig med sin musikjympa sedan 1995. I fredags fick barn i Vetlanda chansen att dansa till den svängiga musiken när duon besökte biblioteket.

Smultron & Sång turnerar Sverige runt med sin egen musikjympa som är "full med sång och hålligång". Duon, som för dagen består av Bosse och Nora Sjöbom, har gjort över tvåtusen konserter på festivaler, familjeevenemang och skolor. Den som är bekant med SR Barnradion och SVT Barnkanalen har säkert både hört och sett det spralliga spralliga radarparet tidigare. Martina Eriksson som är barnbibliotekarie på Vetlanda bibliotek berättar hur just de fick upp ögonen för Smultron & Sång.

– Vi blev rekommenderade dem av ett annat bibliotek som hade haft dem på besök. Eftersom namnet är så somrigt och härligt tyckte vi att det skulle passa ypperligt som en sommarlovsaktivitet, säger Martina Eriksson.

Morgonrock till gräshoppa

Först på programmet står "morgonrock" där barnen får rocka loss för att mjuka upp kroppen. Därefter kommer cykling tätt följt av en krokodilbilstur som leder till djungeln där barnen får träffa på elefanter, lejon och apor. Jympan rundas sedan av med att hoppa högt som en gräshoppor.

Föreställningen igenom lyckas Smultron & Sång fånga barnens intresse. Duon pratar, dansar och sjunger inte till, utan med barnen om allt från Pelle pingvin till Jympa-Jill. Samtidigt lyckas de att blanda in svårare moment såsom höger-vänster och rörelser som utmanar motoriken.

Svårslagen energi

Bosse Sjöbom är hjärnan bakom Sång & Smultron. Idén till rörelsejympan föddes under hans tid som lärare i musik för årskurs 1-7. Han testade på några utav klasserna under lektionerna och det blev direkt en succé. För att spinna vidare på idén tog han kontakt med en sångerska.

– När vi drog igång 1995 var vi mest på förskolor och skolor runt om i Sundsvall. Därifrån har det bara växt sig större och större. Numera turnerar vi från norr till söder året om, berättar han.

Under årets sommarturné vikarierar Bosses dotter Nora Sjöbom som duons andra halva. Både far och dotter Sjöbom uppskattar att de får se så mycket som de inte hade sett annars. Duon är också överens om att energin de får se hos barnen under jympapassen är så pass smittande att de omöjligen kan undgå att bli glada själva.

– Det roligt att få jobba tillsammans med sin dotter såhär, konstaterar Bosse.

– Det är inte så svårt för mig att hoppa in. Jag har ju trots allt hört låtarna sen jag var liten själv, fyller Nora i.