Det var Alma Ekelöf, 15 år, som såg till att skadorna i källaren trots allt inte blev större än dem blev. Tack vare att hon agerade som hon gjorde kunde räddningstjänsten larmas till Emigrantgatan och vattnet pumpas ut innan det steg högre. Det hann dock ändå stiga till första trappavsatsen nere i källaren.

Jag vaknade vid tvåtiden på natten av en rejäl åskknall. Jag slet ut kontakterna och somnade sedan om, berättar mamma Anna Ekelöf.

Strax innan klockan tre vaknade dottern Alma av regnet. Hon märkte att det regnat så pass kraftigt att vatten tagit sig in genom det öppna fönstret och bildat en pöl på golvet.

Eftersom vi haft översvämning i källaren tidigare fick hon för sig att hon skulle gå ner och kolla, berättar Anna.

Källaren hade klarat sig hann hon precis tänka när hon hörde det gurglande ljudet av vatten som var på väg upp genom golvbrunnarna.

Hon kallade på hjälp och familjens medlemmar ställde sig på brunnarna för att försöka hindra vatten från att forsa in samtidigt som de försökte rädda så mycket de kunde och samtidigt ringa 112.

Men det går undan när vattnet kommer, säger Anna. Räddningstjänsten var snabbt på plats och kunde pumpa ut vatten. Någon lyckades stoppa ännu mer vatten att rinna in i källaren.

Det här var femte gången vi hade översvämning i källaren. Vi klarade oss förra sommaren men råkade ut för det sommaren innan, berättar Anna.

Familjen har försökt placera föremål på hyllor en bit från golvet, visa av erfarenhet, men det räckte inte denna gång. De har fått besked att det är dagvatten som kommit in i huset men det luktar ändå lite avlopp. Mycket är förstört och måste kasseras.

Det var inte bara familjen Ekelöfs hus som drabbades denna natt. Bland annat fick Sapa problem med inläckande vatten under natten.