Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bottenplacering för Sävsjö i ny ranking: "Svårt att säga varför"

Villaägarnas Riksförbund utförde en undersökning för att mäta vilka kommuner i Sverige som är bäst när det kommer till att satsa på småhusproduktion och villaliv. Sävsjö kommun hamnade lågt i länet.

Enligt Villaägarnas Riksförbunds undersökning i bästa småhuskommun – som har tagit information från Statistiska centralbyrån – så har Sävsjö rankning 11 av 13 i Jönköpings län. Habo ligger högst i länet. I hela riket ligger Sävsjö kommun på plats 197 av 290 kommuner.

En av punkterna som undersökningen tar upp är lönsamhet att bygga småhus. I Sävsjö är lönsamheten svag, vilket kan vara delförklaring till den låga produktionstakten, enligt Villaägarna. Även igångsatt småhusproduktion tas upp och tyder på att endast 43 procent av planerade projekt i Sävsjö påbörjas under den uppmätta treårsperioden.

– Det är svårt att säga varför det är så. Kommunen verkar ha stor potential med hyfsat bra läge och billiga markpriser. De borde fortsätta jobba med att satsa på attraktiv mark och se över kommunala avgifter som VA och sophämtning för att bli en mer attraktiv småhuskommun, säger Stefan Johansson, Samhällspolitisk chef på Villaägarnas Riksförbund.

– Ett kommunalt förbund för återvinning och avfall är ett alternativ, tillägger han.

Låg produktion

Indexet baseras på sådant som Villaägarna anser vara viktiga ingredienser i en attraktiv boendemiljö, exempelvis låg inbrottsrisk och låga kommunala taxor för bland annat VA och sophämtning. Det är också avgörande hur många småhus en kommun bygger.

– Vi ser att det finns en stor önskan om att bo i småhus, trots det är produktionen låg. Vi gör denna undersökning bland annat för att flytta bort fokus från det täta och urbana till sådant som efterfrågas. Förhoppningsvis kan vi lyfta debatten, säger han.

– Sävsjö kommun kan nog klättra tillsammans med många andra kommuner. Det blir spännande att se resultaten av undersökningen i framtiden, då vi kan jämföra med tidigare år.