Den långa värmeböljan har skapat stora problem för lantbrukare. Sävsjö kommun väljer nu därför att öppna upp helt nya grönområden som tidigare inte använts till foder - för att ge lantbrukarna möjlighet att slå gräs.

– Det finns ett stort behov. Många andra kommuner har gjort detta och vi tog beslut om det förra veckan, säger Erika Tor Rundblad, förvaltningschef serviceförvaltningen.

De områden som öppnas ligger i Stockaryd, Vrigstad och ett mindre område i Sävsjö. Några har redan visat intresse, och en lantbrukare har valt att ta del av området i Vrigstad. Dock är det inte helt utan risker detta sker. Dessa områden är inte kontrollerade, och det kan finnas skräp och burkar som kan skada djuren ifall det hamnar i fodret.

– Det är jättetråkigt att folk slänger burkar i naturen. Han som ska använda delen i Vrigstad berättade att han kommer kolla av med metalldetektor. De bör kolla av områdena innan de använder dem, säger Tor Rundblad.

Ny värmebölja

Enligt rapporter är det återigen dags för en värmebölja, men kommunen har i nuläget inga planer på andra lösningar ifall dessa områden tar slut.

– Vi har inga planer nu som jag känner till, men det kanske vi kommer behöva omvärdera om det blir värre.

Lantbrukare som vill ta del om de områden som nu finns tillgängliga kan kontakta växeln på Sävsjö kommun.