Regeringen och samarbetspartierna presenterade "nya satsningar på välfärd och trygghet" förra veckan. Det handlar om fem miljarder kronor för stärkt välfärd och 750 miljoner för ökad trygghet under 2020.

Målet är att pengarna ska trygga medborgarnas "tillgång till en bra vård, skola och omsorg". Dessa medel fördelas på 3,5 miljarder kronor till kommunerna och 1,5 miljarder kronor till regionerna.

Utöver de nämnda välfärdspengarna så fajtas även regeringen och en "ohelig allians" mellan moderaterna, vänsterpartiet och kristdemokraterna - med stöd av sverigedemokraterna - om att tillföra ytterligare medel på 2,5 miljarder för att stärka välfärden i Sverige.

Kommuner bygger välfärden

– Jag tror att förslaget om fyra miljoner kronor till Sävsjö kommun kommer att gå igenom. Sedan får vi hoppas och önska att oppositionens förslag gör att vi får mer, säger kommunalrådet Stefan Gustafsson (KD).

– Fyra miljoner kronor är betydelsefullt, men sett utifrån den totala budgeten och våra behov så är det inte avgörande, tillägger han.

Kommunalrådet anser att det är rätt att regeringen betalar ut pengar till kommunerna, då det är de som bygger välfärden. Att medel måste betalas ut för en välfärd med lika villkor.

– I länet har Sävsjö samt Nässjö tagit väldigt stort ansvar för flyktingmottagandet. Det tar tid för nyanlända att integrera, så vi skulle behöva mycket ekonomisk hjälp i det området, säger han.

Kommunalrådet Stefan Gustafsson (KD) tror och hoppas på ett gott tillskott.

Foto Jennie Johansson

Vad skulle Sävsjö kommun göra med pengarna?

– Det är svårt att veta exakt, eftersom inget är beslutat ännu. Vi vet inget med säkerhet innan sommaren. Vi kan inte teckna eller dela ut pengar som vi inte har säkra.

– Det jag vet är att vi behöver förstärka det totala resultatet då vi har många stora investeringar planerade framöver. Det är bland annat Rörviks skola och ombyggnation av Ringgården. Sedan måste vi satsa på ett långsiktigt integrations arbete, så vi behöver pengar till det också. Det finns stora behov, även om vi ligger hyfsat bra till just nu, säger han.

Regeringens förslag ska beslutas i vårändringsbudgeten. Rikets kommuner kommer därför sannolikt få vänta till framåt försommaren innan några pengar betalas ut.