Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sänkta krav för nybygge

Nya huset på Ciselören i Gamla stan ser ut att få två färre lägenheter och andra materialval. Det i ett försök att sänka kostnaderna i den nya upphandling som just nu pågår.

Bygget av en ny byggnad som ska ersätta Forssellska gården efter branden i Gamla stan har som bekant dragit ut på tiden. Senast i våras avbröts upphandlingen då man insåg att de inkomna anbuden överskred budget, men nu har en ny process påbörjats. I ett nytt förfrågningsunderlag som ligger ute sedan ett par veckor har man gjort vissa förändringar för att hålla nere kostnaderna.

Här har man sparat

Till att börja med har man ”prutat bort 80 procent av källaren”, berättar Stridh och Sons vd Maria Lund. Det i sin tur innebär att två utrymmen som skulle varit lägenheter istället får andra funktioner för att rymma exempelvis förråd och teknik. Istället för 17 lägenheter kommer huset enligt det nya förslaget därmed rymma 15, utöver en verksamhetslokal i gatuplan. Dessutom försvinner ett trapphus i de nya planerna och man har också prutat på materialval och ändrat i ventilationen. Entreprenörerna kommer också få en större frihet i olika val. Exempelvis måste bjälklaget inte längre vara i trä, även om den vertikalt bärande stommen fortfarande ska vara det.

– Det är en väldigt speciell plats att bygga på vilket innebär logistiklösningar som kostar mycket pengar. Varje lösning blir unik och det är också trångt och begränsad tillgänglighet, förklarar Lund.

”Kommer inte märkas”

Förändringarna är dock inget som allmänheten kommer känna av, menar hon.

– Utseendemässigt kommer det inte märkas över huvud taget. Folk kommer inte känna att de får en sämre byggnad.

De nya anbuden ska vara inne senast den 10 september men trots ambitionssänkningarna är Lund inte helt övertygad om att det kommer gå vägen denna gång heller.

Osäkert ändå

– Det känns bättre denna gång men jag känner ändå en farhåga för att det fortfarande kommer att vara för dyrt. Mitt uppdrag är att hålla budgeten så att hyrorna blir rimliga. Vi kan inte bygga ett hus som ingen har råd att bo i.

Skulle det visa sig att anbuden återigen överskrider budget får man diskutera saken på nytt.

– Är det för dyrt igen får jag gå till politiken och styrelsen och fråga vad de vill göra. Ett hus ska upp på platsen. Det ska bli roligt när det är färdigt men det är en bit dit.