Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så vill de unga ändra vårt julfirande

Ungdomarna dissar tomten helt. De tycker också att vi kan ta bort alla julkort och hälsningar. Men rör inte klapparna och granen, menar ungdomar i en ny mätning.

När Ungdomsbarometern frågar unga människor om julen visar det sig att de vill ändra på en hel del.

Tomten bör tas bort, anser fyra av tio, och lika många vill också strunta i alla julhälsningar.

Julstressen behöver dämpas tycker särskilt tjejerna. Och hur ska det gå till? Jo, man ska sänka tempot helt enkelt och försöka att ta det lugnt genom att sänka ambitionsnivån.

Men de vill (tack och lov) fortsätta umgås med familj och släkt på julen, även om över hälften också vill träffa kompisarna under julen och inte bara via sociala medier.

Ungdomarna gillar också julklappar, pynt och gran. Men pyntet ska vara mer miljövänligt tycker särskilt tjejerna.

Men om de unga får bestämma så att det lång rad traditioner som de vill ändra.

Bort med alkoholen, menar de och anser att vi bör fira en alkoholfri jul. De vill ha vegetariskt julbord och vill förnya julmusiken

Hälften säger att de hellre spelar spel med familjen än tittar på Kalle Anka på tv:n. En majoritet kan också tänka sig att minska sin tid framför skärmar som inte är tv:n. I alla fall på julafton.

Den Stora Juluppdateringen 2018 är en undersökning som är gjord av Coca Cola i samarbete med Ungdomsbarometern som har frågat över 1 000 ungdomar mellan 16–19 år under 1–12 november 2018.