Anledningen till att regeringen valde att återinföra värnplikten var en förändrad hotbild och att det säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde förändrats.

I dagsläget så genomför ungefär 4 000 ungdomar värnplikten varje år. I förra året föreslog Försvarsberedningen en fördubblad värnplikt med 8 000 värnpliktiga per år.

Men hur ser ungdomar i Vetlanda egentligen på frågan om allmän värnplikt? Vi har frågat några av dem.

Silas Karlsson, 17 år, från Skede berättar att han vill göra militär grundutbildning för att få testa något nytt och menar att man har nytta av det hela livet, som en bra erfarenhet.

Linus Gildert, 16 år, säger även han att han vill göra lumpen. Han menar att det går att lära sig både disciplin och att överleva i svåra situationer.

Men om du nu blir tvingad att göra värnplikten trots att du inte vill?

– Då är det bara att skärpa till sig och göra det ändå, man får se det positiva, säger Linus.

17-åriga Alexander Le-Hir är även han positivt inställd till värnplikten. Han anser att Sverige behöver ett bättre försvar.

– Man lär sig arbeta i grupp, säger Alexander som också tillägger att han själv vill göra lumpen.

"Utmana sig själv"

Men Belma Sumic, 17 år är inte intresserad av att göra lumpen. Hon menar att det är krävande på många sätt och det ställs höga krav. Samtidigt ser hon fördelar med det.

– Man får utmana sig själv och det är en bra sak för landet, säger hon.

Hon tycker att värnplikten borde vara mer frivillig.

– Om en person som inte vill göra lumpen blir tvingad påverkar det en negativt och man mår inte bra. Men blir man antagen så får man bita ihop och göra det bästa av situationen, säger hon och ler.

Filip Salehzadeh (praktikant)