Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så kommer du till rätta med huvudlössen

Med luskammen ställer du diagnosen: Härjar huvudlöss i hårbotten? Hittar du en levande huvudlus ska den kvävas med dimetikon, en silikonolja. Läkemedelsverket har uppdaterat sina rekommendationer för huvudlusbekämpning.

– Det som är nytt är att vi försöker förtydliga när och hur man ska behandla, säger Elin Kimland, projektledare på Läkemedelsverket.

Om du misstänker huvudlöss är det precis som tidigare luskamning som gäller först – och information till omgivningen, till exempel på förskolan eller i skolan.

Vetenskapligt stöd

Men flitig kamning räcker inte för att få bort huvudlössen. De levande huvudlöss som hittas ska behandlas med schampo, sprej eller lösning som innehåller dimetikon.

– Nu är vi tydligare med att det största vetenskapliga stödet för god effekt har de medicintekniska produkter som innehåller dimetikon, säger Elin Kimland.

En fördel med dessa preparat är att de har få bieffekter och är säkra att använda. Men de ska inte användas i onödan, anser Läkemedelsverket.

Dimetikon är en silikonolja, som kväver lusen. Den har ingen dokumenterad effekt på lusägg.

– Studier talar för att själva verkningsmekanismen är att den kväver huvudlusen och påverkar dess magtarmkanal, så den överlever inte.

Om det finns huvudlöss kvar ska behandlingen upprepas efter en vecka.

Allergirisk

För andra medicintekniska produkter mot huvudlöss som finns på marknaden finns inte samma vetenskapliga underlag avseende effekt och säkerhet. Och vissa preparat som saluförs innehåller kontaktallergener, som alltså medför risk för allergisk reaktion. Det vetenskapliga underlaget om effekter av dessa produkter är mycket begränsat, skriver Läkemedelsverket i sin behandlingsrekommendation.

TT: Är huvudlöss ett allvarligt problem?

– Jag vill inte säga att det är ett allvarligt medicinskt problem, men det skapar onödigt lidande hos dem som drabbas, säger Elin Kimland.

Huvudlössen orsakar klåda i hårbotten och det finns risk för sår och infektioner i sönderrivna lusbett, men vissa människor får inga symptom alls.

Cecilia Klintö/TT