Den 12 juni blir det ett utspring för Njudungsgymnasiets studenter, men inte ett sådant som de förväntade sig när skolåret började. De senaste veckorna har elevkåren haft möte med skolledningen, och nu är det beslutat hur firandet kommer att se ut.

Från klockan 10 på morgonen till runt klockan fyra på eftermiddagen kommer utspring att ske genom huvudentrén. Eleverna kommer att springa ut klassvis, och ordningen har lottats ut.

– Alla klasser kommer in var för sig och träffar ingen annan i princip, berättar gymnasiechef Anna Ullman.

Utanför har området delats in i tre zoner, så att klasserna springer mot uppsamlingsplatserna och sina anhöriga i olika riktningar.

– De större klasserna är på ett större område så vi ska kunna sprida ut alla. Det är långa luckor mellan utspringen så att folk ska kunna lämna innan det kommer nya, så att det inte är för många, fortsätter Anna Ullman.

Begränsar antalet besökare

När det gäller besökande till utspringet är detta begränsat efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Varje elev får ta med sig maximalt två anhöriga var, något som kommer att regleras med ett armband som varje anhörig till eleven måste visa upp för att få komma in på området.

– Vi vill inte att det ska komma för många för då är det risk för att vi måste avbryta hela studentfirandet, säger Anna Ullman.

– För de som är 70 år eller äldre undanber vi att de ska komma. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det här är en annorlunda student och vi blir glada att vi kan fira studenten som det är och göra ett litet firande åtminstone, för studenten är väldigt viktig för våra ungdomar, fortsätter hon.

Kommer sända utspringet

För de som därmed inte kan finnas på plats, som vänner, syskon eller far- och morföräldrar kommer kommunen i stället att ha en livesändning, som kan ses via kommunens hemsida. Tjänsten har köpts in av Teknikkompaniet och enligt Anna Ullman kostar det drygt 20 000 kronor.

– Det är en satsning vi gör för att detta ska bli bra för alla. Då kan man sitta hemma och titta. Vi har ju även väldigt många företag som delar ut stipendier och då kan de också följa detta, säger Anna Ullman.

Stipendieutdelningen, som sker inne i skolan, kommer också att sändas.

Nöjda med beslutet

Studenterna och elevkårsrepresentanterna Lina Karlsson och Linn Rutgersson är trots läget nöjda med hur arrangemanget lagts upp.

– Vi är jätteglada att vi har fått vara med och haft så mycket inflytande. Samarbetet har fungerat väldigt bra med regelbundna möten och eftersom studentdagen handlar just om studenter är vi jätteglada att eleverna har fått vara med och påverka så mycket, säger Lina Karlsson.

– Vi har också haft en Facebookgrupp med alla studenter på skolan och det finns minst en från varje klass så alla har kunnat diskutera och komma med förslag, fortsätter Lina Rutgersson.