Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så är coronaläget nu: Inget bekräftat fall i kommunens verksamhet

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Ingen av de äldre inom kommunens verksamhet som har testats för covid-19 har burit på smittan. I dagsläget finns det personer med symptom på fyra äldreboenden och ett fall inom hemtjänsten.

Trots coronautbrottet och restriktioner om att gå till arbetet vid lindriga förkylningssymptom, vilket resulterar i lägre bemanning, klarar sig vård- och omsorgsförvaltningen i dagsläget bra. Det säger kommunikationschef Annelie Jönsson.

– Områdescheferna signalerar ett lugn, även om vi har haft en dubblering av antalet vikarier jämfört med de senaste 14 dagarna. Högst frånvaro är det inom äldreboendena. Det är även ett stort bortfall när det gäller sjukgymnaster och arbetsterapeuter, men det är ändå hanterbart, säger hon.

Inga bekräftade fall

Hittills har två personer som bor på kommunens äldreboenden testats för covid-19, där provresultatet varit negativt för dem båda. I dagsläget vårdas runt sex personer som misstänks ha det nya coronaviruset på fyra kommunala äldreboenden.

– Några har kryat på sig och det har tillkommit några, så det kommer nog att vara så här ett tag framöver, säger Helen Karlsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska på kommunen.

– Vi har ingen bekräftad smitta och inga nya provtagningar, utan vi behandlar alla som misstänkt smittade om man har symptom. Vi har inga belägg för att det kan vara covid-19, utan det kan vara vanlig förkylning eller influensa.

Nu har även en person inom hemtjänsten symptom och behandlas som misstänkt smittad, men sjukdom är inte bekräftat och inga prover kommer att tas i nuläget.

– Hemtjänstpersonalen kan gå in och lämna mat, de kan hälsa och ge medicin, men ska de ge omvårdnad är det den fulla utrustningen som gäller. Det är ingen risk för smitta om du bara kommer in i huset och det är samma rutin inom hemtjänsten som på våra boenden, säger Helen Karlsson.

Många frånvarande

För skolverksamhetens del är andelen frånvarande barn inom förskolan högt, nämligen 58 procent. Andelen frånvarande personal i grundskolan har stigit något på en dag, från 21 procent till 23 procent.

– Det är lite fler hemma inom grundskolan i jämfört med förskolan när det gäller personalen. Generellt sett är cirka 30 procent av eleverna i grundskolan frånvarande, säger kommunikationschef Annelie Jönsson.

Måltidsservice är också drabbade av sjukdom, här är 20 procent av personalen frånvarande.

– Men det upplevs inte som ett jättestort problem i och med att det är så många barn som är borta, så de behöver inte laga så mycket mat. Verksamheten fungerar i och med att barnen inte är där, annars hade det inte gått, säger Annelie Jönsson.

Oro för smittspridning

Kommunen gick nyligen ut med information om att de vill att föräldrar hör av sig så tidigt som möjligt om deras barn måste är hemma, detta för att underlätta planeringen av verksamheten. Dessutom finns det enligt kommunen barn som är hemma från grundskolan även om de är friska.

– Är man frisk ska man gå till skolan, är man sjuk ska man vara hemma, förtydligar Annelie Jönsson.

Tror ni att barnen är hemma på grund av oro att smittas?

– Det kan mycket väl vara så. Vad skolan själv säger är att det är svårt för den enskilde eleven att komma ifatt annars, så det är med hänsyn till barnen och skolundervisningen. Sedan har vi respekt för om det finns oro, och det finns så klart undantag om man är en del av en riskgrupp exempelvis, säger Annelie Jönsson.