Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rustar för att motverka tjuvfiske

Förra året uppdagades en stor tjuvfiskehärva i Växjö. Med anledning av detta och för att vara rustade inför årets säsong bjöd Örkens fiskevårdsområdesförening in polisen för att samtala om dessa frågor.

Sammanlagt åtta personer frihetsberövades misstänkt för inblandning i tjuvfiske av bland annat kräftor i Norra Bergundasjön i Växjö. Polisens utredning visade att det förekommit omfattande tjuvfiske och organiserad brottslighet. Polisen hittade bland annat fiskeutrustning, båtar, båtmotorer och utrustning. En av de som följde rapporteringen av tjuvfiskehärvan var Klas Håkanson, ordförande i Örkens fiskevårdsområdesförening. Föreningen tog initiativ till att bjuda in polisen för att tala om erfarenheterna som polisen gjort av tjuvfisket i Växjö och hur man kan förebygga att man drabbas.

– Vi bjöd in företrädare för polisen i Kronoberg och polisen i Eksjö eftersom Örken och Klocksjön ligger i de båda länen, förklarar Håkanson.

Gör kontroller

Utöver poliserna fanns de åtta tillsynsmännen inom fiskevårdsområdet på plats.

– Vi pratade bland annat om vilka befogenheter tillsynsmän har och hur man ska gå till väga om man misstänker tjuvfiske. Vi samtalade mycket om samarbetet vi kan ha med polisen, säger Håkanson.

Tillsynen sköts bland annat genom att tillsynsmännen gör stickprovskontroller.

– Vi frågar helt enkelt fiskare om de har fiskekort. Vi vill givetvis ha ordning och reda men syftet med mötet var främst att motverka det organiserade och storskaliga tjuvfisket, säger Håkanson.

Fått utbildning

Klas Håkanson berättar att man hittills inom Örkens fiskevårdsområde har varit relativt förskonade från tjuvfiske.

– Vi har varit med om att det försvunnit kräftfiskeredskap. Vi har inte ertappat någon, hade vi gjort det skulle det blivit polissak av det. Genom vårt förebyggande arbete har vi förhoppningen att slippa de värsta problemen. Vi är förberedda och väl rustade, säger Håkanson.

Tillsynsmännen har genomgått en utbildning vilket innebär att de är skyddade i sin tjänsteutövning.

– Örken är en bra fiskesjö med god förekomst av gädda, abborre och till viss del öring. Inför sommaren hoppas vi på en god försäljning av fiskekort. Det brukar vara en god tillströmning av fiskare och det finns möjlighet att köpa fiskekort på åtta platser, säger Håkanson.