Det är inte alla länder där fria val är självklart. På vissa platser kan kvinnor ha mindre rättigheter och förtrycka vara en del av vardagen. I ett samarbete mellan Individuell Människohjälp (IM) och Sveriges kvinnolobby har en grupp kvinnor på IM i Vrigstad utbildat sig i det svenska valsystemet och blivit demokratiambassadörer. Uppdraget är att informera om betydelsen av att både få och verkligen gå och rösta.

Läs mer: Hela världens mode på kvinnodagen

— Om inte jag använder min röst kan andra använda min tystnad. Att rösta är något som ger personer möjlighet att bestämma över sina egna liv och välja fritt. Det är viktigt med rösten, säger Feroogh Tatari som är en av de nya ambassadörerna.

Utbildningen skedde i Malmö och totalt är det 40 kvinnor i landet som har som mål att nå 4000 andra kvinnor med budskapet om att använda sin röst. De har studerat det svenska valsystemet och ska nu besöka olika platser med nyanlända som språkcaféer och kommunala samlingsplatser för nyanlända.

Läs mer: Nytt projekt lär ut hur arbetslivet fungerar i Sverige - ska få ut nyanlända i företagande

— Syftet är att förstärka demokratin. Det finns många kvinnor som inte haft möjlighet att fatta beslut själva utan tvingats att göra vad någon annan sagt åt dem. Rösträtten är en del i att få makt att själv forma sitt eget liv och forskning visar att det bidrar till ett mer hållbart samhälle, säger Miriam Lumonya som är kontaktperson för ambassadörerna.

Enaam Binoumi, Alaa Alhajii, Miriam Lumonya, Asma d Alrefai och Feroogh Tatari är rösträttsambassadörer på IM i Vrigstad.

Foto Caj Källmalm

Hon är en av många nyanlända som kommer att kunna rösta för första gången i höst. Det är personer som bott i landet mer än tre år som får rösta i kommun- och landstingsvalet medan Riksdagsvalet bara är öppet för svensk medborgare.

Relaterat till artikeln

Bara en av de fem kvinnorna har röstat i sina tidigare hemländer men nu är målet alltså inte bara att rösta själva utan även få så många andra som möjligt att använda sin röst.

—Vi kommer att sprida informationen där vi kan. Vi har redan bokat in möten på Stuvbiten i Vrigstad, IM i Jönköping och SFI i Sävsjö. Sedan kommer vi försöka kontakta så många som möjligt och de som vill kan även höra av sig och boka in när vi kan komma, säger Miriam Lumonya.

50 procent av världens befolkning är kvinnor, ändå har de mindre rättigheter. Att gå och rösta är en början på att ändra detta, säger demokratiambassadörerna i Vrigstad.

Foto Caj Källmalm

På mötena tar de upp hur valet går till, varför man har det och var det hålls. Informationen kan ges på många olika språk utöver svenska.

Relaterat till artikeln

— Det känns spännande att jobba med detta. Kvinnofrågan är en viktig del för ett hållbart samhälle. Det är inte självklart med demokrati och lika rätt för alla, säger Miriam Lumonya.