Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rösta här: Vilket är det vackraste stadshuset på Höglandet?

Arkitekturupproret vill utse Sveriges fulaste byggnad, och på listan finns Vetlanda stadshus som en av kandidaterna. Men vilket är det vackraste stadshuset på Höglandet? Var med och tyck till!

Var med och rösta fram det vackraste stadshuset på Höglandet. Röstningen pågår till och med den 27 november och du röstar längst ner i artikeln.

Vetlanda Stadshus

Vetlanda stadshus invigdes 1970, precis lagom i tid till den stora kommunsammanslagningen. Arkitekten bakom den unika byggnaden i brutalistisk stil är Bent Jörgen Jörgensen.

I stadshusets bottenvåning ligger även Handelsbankens lokaler, butikerna Björns bokhandel, klädbutiken Establo, Guldcity och Gretas blommor, liksom Konditori Cecil.

Nässjö stadshus

Stadshuset i Nässjö stod klart 1914 och är byggnadsminne sedan 1983. Från stadshusets torn klingar från klockspelet olika melodier som byts ett par gånger om året.

Stadshuset är en nationalromantisk borg i handslaget tegel. I huset har funnits stadshotell, polisstation med arrest, affärer och bostäder.

Eksjö stadhus

Från början, 1846, byggdes nuvarande Eksjö stadshus som pojkskola och som grund användes stenar från stadens kyrkmur. Efter att skolverksamheten flyttades i början av 1900-talet fungerade byggnaden bland annat som nödbostäder innan den byggdes om till stadshus.

Enligt ingenjör Thörnborgs ritningar förlängdes huset på båda sidor och fick också sitt utsvängda tak. Den 16 januari 1930 sammanträdde kommunfullmäktige för första gången i de nya lokalerna.

Tranås stadshus

Efter en arkitekttävling som utlystes 1944 fick stockholmsarkitekterna Ivar Stål och Adrian Langendal uppdraget att rita Tranås stadshus. Invigningen skedde nära 10 år senare, den 21 november 1953.

Stadshuset ligger vid Svartåns östra strand och omfattar fyra längor med fasader i rött tegel, grupperade kring en överbyggd ljushall. Varje år hålls här ett antal tillfälliga utställningar och musikarrangemang.

Sävsjö stadshus

Sävsjö stadshus består av två delar. Den äldre delen, som tidigare var tingshus, uppfördes 1908, då som tingshus tjänande Västra Njudungs tingslag. Men byggnaden togs över av Sävsjö kommun i början av 1970-talet då Sävsjö tappade sin status som tingsställe i Njudungs domsaga.

Då beslutade kommunen att bygga till en del, en höghuslänga, och den modernare delen av stadshuset uppfördes under samma årtionde för att göra om fastigheten till kommunhus.

6. Aneby stadshus

Vid torget i Aneby står ett hus som drar uppmärksamhet till sig. Aneby stadshus, som invigdes år 1988, har nämligen en åttkantig form.