Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riktad coronainformation till alla äldre

 
Coronaviruset 2020-2021
Visa alla artiklar

Kommunen skickar ut ett brev till alla invånare som fyller 70 år eller mer under året. – Syftet är att vi vill ge något i skriftlig form till de som inte har tillgång till webben, säger kommunikationschef Pierre Klasson. Samtidigt förstärks växeln för att kunna ta emot samtal.

Med coronavirusets spridning i samhället har förutsättningarna förändrats, särskilt för de äldre. Folkhälsomyndighetens råd är att alla över 70 år ska undvika sociala kontakter för att minska risken för att insjunkna i covid-19.

Sävsjö kommun sprider information på webben, men det är inte tillräckligt eftersom alla inte har tillgång till den. Kommunen väljer därför att skicka ut skriftlig information till alla som fyller 70 år eller mer under året. Det är cirka 2 200 personer.

Personal svarar på frågor

Trycksaken är väldigt basal eftersom uppgifterna snabbt kan bli inaktuella. Det handlar främst om att få ut budskapet om var man kan vända sig om man behöver hjälp av något slag eller behöver prata med någon.

Parallellt förstärks växeln under eftermiddagarna för att skapa tid för att samtala med äldre. Biblioteksassistent Caroline Wiklund har fått uppdraget. Bibliotekspersonal är van att möta besökare och söka svaret på frågor.

Flest frågor om mat

– Vi träffar väldigt många i den här åldersgruppen, konstaterar Caroline Wiklund.

– Det är ingen slump att man ber någon från biblioteket, berättar Ywonne Gill, pensionär som förstärker som kommunikatör under coronatider.

Frågorna hittills har inte varit så många. De handlar främst om mat och hjälp att köra ut varor. Samtalen kan förväntas bli fler när informationen delats ut med posten.

Viktiga samtal i kristider

För Ywonne Gill känns det bra att börja jobba igen.

– Det är bra att kunna samordna och vara en informationsbärare. Det är intressant med krisinformation.

Hon bär med sig erfarenheterna efter stormen Gudrun, som innebar en annan typ av påfrestning.

– Det jag lärde mig då är vad ett samtal betyder.

Information på flera språk

Parallellt har webben förstärkts med flera språk. Förutom engelska finns lokal information även på persiska och arabiska. Utöver det finns informationsblad och länkar till Folkhälsomyndighetens information på en mängd olika språk.