Creditsafes siffror visar att det är 665 aktiebolag som har gått i konkurs under oktober månad i år. Man får gå 20 år tillbaka för att hitta en så hög siffra under en oktobermånad.

Framför allt är det stora bolag som lägger ner, den genomsnittliga omsättningen ligger på drygt åtta miljoner kronor.

– När vi summerar konkurserna i oktober så ser vi precis som föregående månad att utfallet historiskt sett är väldigt högt. Något som är värt att notera är att det är stora och anrika företag som försätts i konkurs, vilket mycket oroväckande, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe i ett pressmeddelande.

Relaterat till artikeln

Flera stora konkurser

Den största konkursen sett till både antalet anställda och omsättning är Thomas Cook Northern Europe Aktiebolag (632 anställda) och därefter kommer Ving Sverige Aktiebolag (165 anställda), båda med sina huvudkontor i Stockholms län men med kunder och anställda på flera orter i Sverige.

Ett annat stort bolag som gått i konkurs under de senaste veckorna är Music Retail Sweden Aktiebolag, med huvudkontoret i Haninge och med butik bland annat i Göteborg och i Jönköping (4Sound).

Relaterat till artikeln

Så drabbades länet

Totalt drabbades 2751 personer av konkurserna under oktober månad i Sverige.

Jönköpings län är inte en av de mest drabbade länen, under oktober 2018 gick 14 bolag i konkurs och samma månad i år handlade det om 13 stycken.

Värre såg det ut under september månad i länet. Då hade Jönköpings län dubbelt så många konkurser som året innan, 20 stycken i år och 11 stycken under september 2018.

Relaterat till artikeln

Foto Johan Nilsson/TT

Tufft inom handeln

Även kreditupplysningsföretaget UC kartlägger regelbundet konkurser i Sverige. De konstaterar att det sker en stor varselvåg inom detaljhandeln just nu, där konkurserna ökat med 12 procent under oktober.

– Det har nog aldrig varit så svårt att överleva som liten handlare som i dag, vilka till stor del är egenföretagare med mycket eget kapital investerat i sin verksamhet. Konkurrensen är stenhård och man bör tänka till både en och två gånger innan man ger sig in i detaljhandeln som egenföretagare i dag, säger Richard Damberg, ekonom på UC i ett pressmeddelande.

Relaterat till artikeln

Han varnar också för att fler konkurser framåt är att vänta inom bygg-, restaurang- och hotellbranschen.

– Tidigare var det största hindret för ökat byggande brist på arbetskraft. Nu är det efterfrågan som viker och det är svårare att få lån, säger han.