Som boende vid Vättern och efter att flera gånger ha rest Vättern runt så trodde jag att jag kände till alla utflyktsmål på vägen. När jag nu läser en ny bok om Vättern och sevärdheter kring sjön så inser jag att det finns ännu mer att se och uppleva. Till exempel att få övernatta på miljöhotellet Urnatur mitt i Holavedskogen utanför Ödeshög. Tänk att få sova en natt i Luftslottet en bra bit ovan jord!

Det är journalisten Ivana Vukadinovic och fotografen Desiré Östergren som rest Vättern runt och ger oss tips och smakfulla upplevelser på vägen.

Visiterna beskrivs en smula fragmentariskt. Det blir en hel del rusande in och ut, in och ut och ibland vill man veta mer om byggnader och människor på de olika platserna, men upplägg och format tillåter förmodligen inte några längre utläggningar.

Om det är några platser jag tidigare missat på resa runt Vättern så känner jag ju desto bättre till alla de lokala utflyktsmål som lyfts fram i boken, till exempel Uppgrenna naturhus, Kaffestugan på Grännaberget, Röttle by och Brunstorps trädgårdscafé.

Bland flera pärlor på vägen nämns Stjernsunds slott där sångarprinsen Gustaf bodde och där hans musik fortfarande spelas, Olshammars gård där Verner von Heidenstam föddes, Ellen Keys Strand såklart och Medevi där man än i dag kan dricka brunn och lyssna till mässingsmusik

På varje plats som besöks får bokens författare med sig ett recept som är representativt för just det caféet eller just den restaurangen. Själv skulle jag gärna pröva Munkens kräftsoppa på Vadstena klosterhotell, en bit Sigvardstårta på Lysings konditori i Ödeshög (men vem var Sigvard?) och gärna rökt vätterröding på Grönköpings vis.

Nu har jag fått lust och inspiration att ge mig ut på en ny resa runt Vättern och tar den utmärkta guideboken med mig. En vacker bok som det doftar mat och sjöluft om.