Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Provresultat var negativt – Ytterligare en brukare har testats under dagen

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Den person inom äldreomsorgen som under gårdagen testades för covid-19 är inte smittad, det visade dagens provresultat. Fler fall av misstänkt coronavirus inom kommunens verksamhet har tillkommit under tisdagen och ytterligare en person på ett särskilt boende har testats.

Under gårdagen testades en person på ett av Vetlanda kommuns äldreboenden för det nya coronaviruset, covid-19. Testresultatet visade negativt, det vill säga att personen inte bär på smittan.

De övriga brukarna som misstänkts ha insjuknat i coronaviruset behandlas fortsatt som smittade på kommunens boenden. Detta då alla personer inom äldreomsorgen med symptom på covid-19 hanteras som misstänkt smittade.

– Skulle de behöva ytterligare vård är det infektionskliniken i Jönköping som gäller, berättar Helen Karlsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska på kommunen.

– Infektionsläkare avgör om vi ska testa människor eller inte, det är alltså inget som kommunen avgör. Vi testar numera inte alla med symptom, fortsätter hon.

Vad krävs för att en person ska testas?

– Det är om det är en spridning på en enhet eller om man ser att även personal insjuknar under samma förlopp.

Ytterligare en testad

Under dagen har antalet misstänkt smittade inom äldreomsorgen i kommunen ökat och ytterligare en person på ett annat särskilt boende har testats för covid-19. Provresultatet kommer förs i morgon.

– Det kommer nog vara så framöver att några blir sjuka i några dagar, och sedan blir de piggare. I dag har vi säkert sex stycken på olika boenden som har olika luftvägssymptom, men det kan man även ha vid vanlig förkylning, säger Helen Karlsson.

Kommunen vill inte gå ut med vilka boenden det handlar om förrän ett fall av covid-19 har bekräftats.

Tilltro till personalen

Det är kommunens personal som hanterar de misstänkt smittade, och även om de inte har fått någon specifik utbildning i att hantera just coronaviruset är Helene Karlsson trygg i de rutiner som finns.

– Vi har i vanliga fall väldigt skärpta hygienrutiner och vi har något som kallas hygienombud på varje avdelning som har extra kunskap i hygienrutinerna. Rutinerna vi har nu är ungefär liknande de vi har vid vinterkräksjuka, så personalen är kunnig, säger Helen Karlsson.

De två anställda inom kommunen som misstänks smittade, som tidningen rapporterade om under måndagen, kommer vara fortsatt hemma tills de varit symptomfria i två dygn.

– Vi är väldigt noga med att alla ska stanna hemma vid minsta lilla symptom på sjukdom, säger Helen Karlsson.