Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkstorm efter Arlas besked – planerar ostmarsch

När beskedet om att Boxholms ost lägger ner och flyttar till Östersund lät inte protesterna vänta på sig. Över 2 000 har skrivit under en digital protestlista och i nästa vecka anordnas en så kallad ostmarsch.

Arla har sedan tidigare meddelat att tillverkningen av Boxholms ost ska flyttas till Östersund. Vilket betyder att all ostverksamhet ska läggas ner i Boxholm, att både mejeriet och butiken försvinner från orten.

Enligt presschefen på Arla måste de följa utvecklingen och anpassa verksamheten efter det som skapar mest värde för Arlas ägare, mjölkbönderna.

Men beslutet var allt annat än välkommet och snabbt fanns den offentliga gruppen ”Boxholms ost ska vara kvar i Boxholm! Ost ska vändas. Inte flyttas!” på Facebook.

Över 10 000 medlemmar

Den har i skrivande stund över 10 000 medlemmar, omkring dubbelt så många än vad det finns invånare i den aktuella kommunen.

På tisdag i nästa vecka planeras det för en så kallad ostmarsch i Boxholms samhälle. Enligt evenemanget på Facebook avser ett 80-tal personer att delta.

Samling sker vid Ica i Boxholm och därefter går marschen upp till Boxholms osts gårdsbutik för att konsumera ost och därmed visa att det finns en marknad.

En digital protestlista visar även ett par tusen namnunderskrifter. När namnlistan är tillräckligt omfattande ska den presenteras för Arla, tillsammans med en uppmaning att dra tillbaka beslutet.