I juni kom beskedet att . . Rickard Melkersson har jobbat på sågverket i sju år och är en av dem som drabbas när sågen lägger ner.

Han berättar att beskedet om nedläggningen kom som en chock.

Vi trodde att vi var på väg någonstans, med , säger han och berättar att han och kollegorna alltid varit medvetna om att det fanns ett krav framför alla andra på sågverket - att öka produktionen.

Det var kanske naivt, men vi trodde att så länge vi levde upp till kravet så skulle sågverket få vara kvar.

Så blev det inte. Trots ökad produktion läggs sågverket i Ramkvilla ned.

För Melkersson var det droppen. Han har länge upplevt att ledningen helt enkelt inte brytt sig. Han berättar att de anställda uppmuntrats att komma med förslag på hur man ska förbättra sågverket, men att de aldrig fått något gensvar.

Nu har han försökt kontakta Södras ledning och har startat en namninsamling.

Jag vill inte sitta där nere och bara vänta ut att det ska vara över. Jag mår inte bra av det.

Han skrev ihop ett manifest och startade en namninsamling. Hittills har ungefär 300 personer skrivit på, fler än Melkersson vågat hoppas på.

Det här handlar om mer än att bara några sågverksarbetare blir arbetslösa, säger han och förklarar att många fler berörs.

Barnfamiljer där någon av föräldrarna arbetat på sågen kan tvingas flytta, vilket i längden i värsta fall kan leda till att skolan får lägga ner. Även för affären, Puttes lanthandel, blir det ett hårt slag.

I början på sommaren skrev Melkersson ett mejl till Södras ledning. Han förklarade hur missnöjd han är. Han berättade om namninsamlingen och ställde tre krav på hur Södra måste handla framöver.

Det första kravet var att de inte får plocka isär och sälja sågverkets maskiner i smådelar.

Om de styckar sönder sågen till ett industriskelett är det kört för all framtid, säger han.

Det andra kravet var att lämna kvar ytterligare två tjänster, utöver de fem platser man behåller på hyvleriet. Melkersson vill se att en vaktmästare och en reparatör får stanna kvar, som kan sköta anläggningen när produktionen ligger nere.

Hans tredje krav var att man omgående måste börja leta efter en annan koncern som vill köpa sågverket i sin helhet.

I mejlet till lednigen skrev han att om de inte tog till sig av kritiken, så skulle han vända sig till tidningen - vilket han nu gör, eftersom de inte gjort några förändringar.

Han tror att det till stor del handlar om att Södra inte vill ha någon konkurrens.

Om de kan få en konkurrensfördel genom att ödelägga hela Ramkvilla, vilket de gör om de inte lyssnar på oss nu, så är det ett pris de är villiga att betala.

Melkersson ser också en stor problematik miljömässigt. Att sågen i Ramkvilla, tillsammans med en rad andra sågverk läggs ner innebär längre transportsträckor för lokala skogsägare. Det leder i sin tur till större negativ miljöpåverkan genom ökat utsläpp av avgaser.

Han berättar att ett antal skogsägare i Ramkvillatrakten tänker gå ur Södra, antingen i ren protest mot hur de handlat, eller för att de inte är intresserade av att skicka iväg sina stockar långa sträckor till större sågverk.

Jag tycker att det är oansvarigt av Södra som har så stora muskler, att inte stå i framkant.