Mannen, som 38 år och skriven på en adress i Nässjö, greps i Nässjö den 18 juli . Vad mannen var misstänkt för mer exakt ville åklagarmyndigheten eller Säkerhetspolisen då inte gå in på.

Nu rapporterar att mannen flera gånger ska ha försökt köpa 400 kilo konstgödsel via internet. Konstgödsel kan användas vid tillverkning av kraftiga sprängmedel. Den svenska polisens tillslag mot mannen, i samarbete med Säpo, ska ha gjorts efter att italienska antiterrorpolisen hade lämnat uppgifter till svenska myndigheter att mannen försökt köpa substanser på internet som används för att framställa bomber, skriver Expressen.

Insatsen har gjorts utifrån vårt uppdrag att förhindra att allvarliga brott begås och den har skett i nära samverkan med lokal polis, sa Åsa Nilsson, chef för utredningsenheten vid Säkerhetspolisen, enligt Expressen.

Mannen på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Han förnekar brott, sa mannens advokat Mikael Svegfors till SMT. Svegfors var i övrigt förtegen om ärendet.

I ett nytt uttalande till Expressen meddelar Svegfors att den misstänkta mannen fortsatt nekar till brott. I övrigt vill han inte kommentera de nya uppgifterna.

Vi avvaktar vad svensk polis kommer att prata om, så jag har inga kommentarer alls, säger Mikael Svegfors.

Inte heller chefsåklagare Agneta Hilding Qvarnström, som leder förundersökningen, vill säga något om uppgifterna.

Det finns inga detaljer jag kan lämna, men utredningen och arbetet pågår, säger hon.

Åtal mot mannen ska vara väckts senast den 11 augusti.

Den misstänkta mannen har svenskt och afganskt medborgarskap. Han kom till till Sverige från Syrien 2004 och blev svensk medborgare 2011, men han är från Iran från början. Mannen i år.

Bomber med konstgödsel kan göra stor skada. Ett av de mer kända fallen är Anders Behring Breiviks bomb i regeringskvarteret i Oslo 2011, skriver Expressen.