Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Oviktigt om man är född med det ena eller andra"

I dagarna framkom det att kommunen saknar en plan för jämställd idrott. För att höra vad idrottsföreningarna själva tycker om de obefintliga riktlinjerna, tog Vetlanda-Posten tempen på Skirö AIK.

I början utav veckan kom det fram att kommunen saknar riktlinjer för jämställd barn- och ungdomsidrott. För att höra hur idrottsföreningarna ställer sig till frånvaron av ett sådant arbete besökte tidningen en utav dem, Skirö AIK. Jens Harrysson som är ungdomsansvarig i föreningen är snabb med att poängtera vikten av jämställdhet i föreningen.

– Bandy ska vara för alla. Alla är välkomna och har rätt att vara med. För oss är alla viktiga oavsett om de är unga eller gamla, kvinnor eller män. Därför är det även viktigt att alla får samma förutsättningar. Man kan inte hjälpa att man är född med det ena eller andra, konstaterar han.

Han berättar att jämställdhetsarbetet har pågått under lång tid och att det enbart har gett positivt resultat.

– I uppstarten hade vi problem med att styrelsen och ledarstaben var för homogen. När det sedan började komma in fler kvinnor som styrelseledamöter och ledare märktes tydligt att besluten blev bättre, mer underbyggda och anpassade efter fler. Olika kompetenser är också viktigt för att skapa en trygg stämning både i och utanför omklädningsrummet, klargör Jens Harrysson.

Skirös jämställdhetsarbete

I samband med att föreningens damverksamhet startades upp 2005 satte man även upp en plan som spände över fem år. Målet var att damerna skulle ha lika bra träningstider, material och tillgång till bussar som herrarna så snabbt som möjligt. Jens Harrysson berättar att man hade uppnått allt det redan innan tiden löpte ut. Jämställdhetsarbetet slutade inte bara för att man hade nått de uppsatta målen.

– För oss som förening är det oerhört viktigt att alla ska få vara med. Om vi träffas, träffas hela föreningen. Om vi anordnar ett evenemang hjälps hela föreningen åt. Om vi köper in tröjor till ett lag, gör vi det till alla. Jag tror att det är viktigt att ta ansvar från båda sidor. Det krävs engagemang från hela föreningen om vi vill att det ska vara jämställt, säger Jens Harrysson.

Medvetenheten har ökat

Jens Harrysson tycker att det finns en helt annan medvetenhet kring vikten av jämställdhet inom idrotten idag i jämförelse med vad det gjorde för tretton år sedan när damverksamheten startade upp. Han är därför tveksam till om riktlinjer för en mer jämställt idrott är rätt väg att gå då han är rädd att sådana skulle bli till "papper i en pärm".

Dock motsäger han sig inte att kommunen tar en mer aktiv roll i arbetet för en mer jämställd idrott.

– Det finns mer effektiva sätt att jobba med jämställdhet på. Exempelvis skulle man kunna ha ett aktivt jämställdhetsarbete inom föreningarna som ett krav för att få föreningsstöd, såsom det fungerar med toppning idag. Att kommunen bjuder in till föreläsningar för att aktualisera ämnet skulle också vara ett bra tillvägagångssätt, tror han.