I sitt tidigare liv var han lejon, utstött av flocken och kringströvande på den afrikanska savannen där han sedermera mötte sin baneman i form av författaren Ernest Hemingway på storviltsjakt. Men den gudomliga rättvisan trädde in och nästa liv blev betydligt lugnare när Pelle Olsson återföddes som Härnösandsbo. Med den berättelsen tog Pelle Olsson, numera bosatt i Klavreström, hem guldet i årets Berättarslam som hölls i Landskrona i lördags och i år arrangerades för åttonde gången.

–Min historia är ganska originell och samtidigt humoristisk och tänkvärd, överraskande. Och det är lite det som är poängen, att hitta något som folk inte tycker att de har hört innan men som innehåller ingredienser som gör att man kan känna igen sig.

Bygger vidare

Olsson utgår oftast från sitt eget liv, han lägger till och drar ifrån och bygger historier utifrån händelser och upplevelser som han tycker kan vara intressanta att skildra.

–Ibland ligger det nära det som hänt, och ibland blir det rena rama påhittet. Jag har ju naturligtvis aldrig varit ett lejon. Det är lite så skrönor fungerar, de kanske inte alltid är sanna men om publiken köper historien och tycker att den är festlig så går den med på alla otroliga vändningar, säger han.

Olsson, som i grunden är författare, medverkar i många olika sammanhang där berättandet står i centrum, håller i kurser, berättarkvällar och deltar i berättarfestivaler. Nyligen arrangerade han berättarcafé i Norrhult.

–Att berätta för varandra är inget nytt, men att göra det som scenkonst är relativt nytt. Förr berättade alla historier kring lägereldarna. Sen försvann det och flyttades över till proffsberättarna; författare, radioreportar, tv. Vi försöker ta tillbaka det lite.

Gäller att öva

–Alla kan grunderna i att berätta, det gäller bara att öva sig i att göra det inför publik. Man kan berätta den där familjehistorien som resten av familjen tröttnat på att höra, eller om något semesterminne. Som med all konst så blir man bara bättre och bättre ju mer man berättar.

Han har vunnit Berättarslam-SM tre gånger och har även blivit etta i de nordiska mästerskapen två gånger.

–Det känns jättekul. Det är lika svårt varje gång, man kan aldrig veta i förväg hur det går utan man är helt i händerna på publiken, så det gäller att charma dem, säger han.

Närmast håller han på att samla några av sina många berättelser han framträtt med på scen i bokform, de ska ges ut i lättläst form via LL-förlaget.

Fakta: Berättarslam

I årets SM. deltog sex personer som gått vidare från regionala mästerskap.

Alla tävlande. berättar varsin historia som poängsätts av en jury, som utses bland frivilliga i publiken. De tre bästa går vidare till final.

De tre finalisterna. berättar en ny historia var. Båda berättelserna får totalt vara 15 minuter långa, övertid ger poängavdrag.

Segraren. tackar genom att berätta ytterligare en historia utom tävlan.

Berättelserna. behöver inte vara originalberättelser. Sagor, skrönor och myter är tillåtna liksom egna livsberättelser.

Berättaren. framför sin historia ensam på scen, utan rekvisita, musik eller andra effekter.

Källa: Berättarnätet