Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nycirkus tar form i Björköby: ”En ren lyx att vara här”

På onsdag kan man få en exklusiv smygtitt på den nya akrobat- och magiföreställningen ”Björn”. De professionella cirkusartisterna Mikkel och Joel har arbetat med showen under en så kallad ”artist-in-residence” i Björköby.

Det är Björkö Hembygdsförening som i samarbete med Jonk scenkonst erbjuder byn som en kreativ plats för cirkusartister från hela Skandinavien. Här får professionella utövare tillgång till boende och arbetsutrymmen under ordnade former. Björkös rymliga kommunalhus har temporärt byggts om till cirkusscen. Det har riggats både ljud, ljus och tross för luftakrobatik.

– Det är en ren lyx att vara här, säger den danske cirkusartisten Mikkel Hobitz Filtenborg och sveper med armen över lokalen.

– Vi får lugn och ro och kan fokusera på vårt kreativa arbete dygnet runt, och vi har tillgång till en lokal där vår utrustning kan stå framme i fler veckor. Det hade aldrig fungerat i en storstad, berättar han.

Sedan två veckor tillbaka har Mikkel och hans svenska kollega Joel Degerfeldt arbetat med koreografin till föreställningen ”Björn”.

– ”Björn” är en blandning av akrobatik, musik och magi. Berättelsen utspelar sig i gränslandet mellan verklighet och fantasi, och i centrum finns en björn. Det är inte en föreställning med dialog i traditionell mening, berättelsen förs istället fram med dans och akrobatik.

Både Mikkel och Joel fick sin utbildning på AFUK i Köpenhamn, en av Skandinaviens största cirkusskolor. De utövar så kallad nycirkus, en utveckling av traditionell tältcirkus.

– Man kan säga att nycirkusen har skippat tältet, djuren och de korta cirkusnumren. Istället spelar man längre föreställningar med sammanhängande teman.

Joel Degerfeldt berättar att han upptäckte cirkusen när han var 13 år och att gemenskapen var väldigt viktig.

– För mig var det fantastiskt att hamna i ett så kreativt sammanhang. Det var en otrolig känsla att plötsligt inse att man kunde jonglera, berättar Joel, som idag har sin bas i Köpenhamn.

Mikkel och Joel har arbetat med nycirkus i länder som Frankrike och Tyskland och menar att konstformen är mycket mer etablerad i övriga Europa än i Sverige.

– Det är ett krävande arbete att vara nycirkusartist eftersom man måste resa så mycket. För mig känns det väldigt bra att min familj kan vara med mig när jag är i Björköby, säger Mikkel vars sambo Moa Autio och två barn är på plats under repetitionen i kommunalhuset.

Moa skapar även kostymerna till föreställningen. På onsdag 23 september klockan 17.00 visar man en slags ”work in progress”-version av showen i Björköby. Föreställningen är inte riktigt färdig, men mycket av koreografin är satt och man har material för ungefär en timme.

– Det vore kul om så många barn som möjligt hittade hit, eftersom ”Björn” är skriven för publik i åldrarna sex till tolv år. Men självklart är alla välkomna, säger Mikkel, som hoppas att besökarna kommer ge dem konstruktiv kritik efter föreställningen.

– Vi vill ha ett samtal efteråt där vi gärna tar emot synpunkter från publiken.

Inträdet till ”Björn” är gratis, men publiken begränsas till knappt 50 personer på grund av rådande pandemi. För att undvika anstormning vill man ha en föranmälan via SMS till telefonnummer 070-478 04 16. Först till kvarn gäller.

Fakta:

Cirkusprojektet i Björköby är ett samarbete mellan Björkö Hembygdsförening och JONK! Scenkonst i Jönköping, med stöd från Region Jönköpings län, Kulturrådet och Vetlanda kommun. Förutom föreställningen på onsdag bjuds även skolelever i Björköby in till en show på tisdag eftermiddag. Nycirkus blev ett begrepp i Frankrike och England under mitten av 1970-talet. Det var en föreställningsform inom den fria alternativa teatermiljön som baserade sig på cirkusfärdigheter.