Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya coronabeskedet: "Skjut upp matcher"

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

I stort sett all elitidrott i Sverige har upphört på grund av coronakrisen. Nu rekommenderar Folkhälsomyndigheten att även stora delar av breddidrotten ska avstanna. – Vi vill att man ska skjuta upp matcher, träningsmatcher och cuper, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

De nya rekommendationerna meddelades på en presskonferens tillsammans med socialminister Lena Hallengren (S).

– Idrott är lite komplicerat och vi vill naturligtvis att man ska fortsätta idrotta. Vi vill att människor ska röra sig utomhus, säger Carlson men konstaterar att sporter som kräver kroppskontakt ska tänka sig för.

– Där måste man överväga om man ska bedriva den verksamheten.

Carlson vill att idrottsklubbarna ska undvika att träna inomhus.

– Vi vill att det ska hållas utomhus, liksom andra idrottsaktiviteter.

För idrotten rekommenderas att all träning ska ske utomhus, att matcher, träningsmatcher och cuper bör skjutas upp och idrotter som bygger på kroppskontakt ska ta en paus.

Även om elitidrotten avstannat så har flera allsvenska fotbollslag spelat träningsmatcher och till exempel fotbollen har fortsatt på de lägre serienivåerna. De lag som kunnat följa rekommendationen om att folksamlingar inte ska vara större än 50 personer har spelat vidare.

Ingen brottning

Carlson nämnde brottning som ett exempel.

– Där måste man överväga om man ska bedriva den verksamheten, säger han.

Carlson vill också att idrottsklubbarna ska undvika att träna inomhus.

– Vi vill att det ska hållas utomhus, liksom andra idrottsaktiviteter.

Carlson meddelade rekommendationerna på en presskonferens tillsammans med socialminister Lena Hallengren (S).

Inget straff

Rekommendationerna är just det, rekommendationer från myndigheten. Det finns ingen möjlighet att straffa någon som arrangerar en fotbollscup eller en träning inomhus.

– Vi ser det mer som en tydlig normgivning. Lagstiftningen är uppbyggd på det viset. Vi förväntas hjälpa till och följa de bestämmelser som finns, säger Johan Carlson.

Riksidrottsförbundet (RF) rekommenderar idrottsrörelsen att följa Folkhälsomyndighetens råd om att inte spela några matcher.

– Det uppmanar jag alla idrottspersoner att följa. Det kan bli knepigt för dem som planerat matcher, men det är en samhällssolidaritetsfråga, säger ordföranden Björn Eriksson till TT.

– Ur idrottslig synvinkel är det tråkigt och trist, men pandemibekämpningen går först. Vi kommer definitivt att följa detta, det är min klara uppmaning till idrottsrörelsen. Man kan också säga att vi är glada över att det inte rör träning, så att barn och ungdomar och andra kan röra på sig. Det här handlar om tävlingsverksamhet och är ett pris som vi får betala helt enkelt.

Hur det blir med elitfotbollen och dess planerade träningsmatcher är i nuläget inte klart.

– Vi kommer att ha ett möte med alla elitklubbar under torsdagen. Där kommer vi att fånga upp alla synpunkter och ta ett gemensamt beslut, säger J-Södras klubbchef Sebastian Lagrell.

De nya råden gäller som längst till den 31 december 2020.

– Det innebär att vi kan ändra om det inte behövs längre. Men tillsvidare är det till den sista december, men det är för att vi inte ska behöva ändra hela tiden. Men det kan naturligtvis komma att ändras, säger Johan Carlson.

Mikael Forsell/TT

Ingela Ahlberg/TT